Magyar utasokat is érint a Thomas Cook csődje

 

Magyar utasokat is érint a Thomas Cook csődje. Sokan utaznak ezzel a társasággal európai nagyvárosokból egzotikus tájakra. A Neckermann Magyarország, a Thomas Cook leányvállalata közleményében azt írta, hogy folytatja működését, de az utazásokban lehetnek fennakadások. Nem jó hír viszont, hogy a magyar utazási iroda közvetlen tulajdonosa, az osztrák Thomas Cook már leállította az utazásszervezést – közölte az M1 Híradója.

Pál Alexander és felesége néhány hónapja foglalták le nyaralásukat jövő év elejére a Thomas Cookon keresztül. Bécsből utaznának a mexikói Cancunba. Hétfőn hívták telefonon, próbálták elérni interneten keresztül a társaságot, de nem sikerült. Két éve szervezték már ezt az utat.

Hényel Vivien Manchasterből utazott volna október végén Egyiptomba a Thomas Cookkal. A nyaralást lefoglalta és ki is fizette. Az esküvője lett volna Egyiptomban, most nem tudja, hogy mi lesz az utazással.

Sok magyar utazik rendszeresen a Thomas Cook utazási irodán keresztül, főként távolabbi, egzotikus helyekre. Így a csőd a magyar turistákat is érinti.

Az egyik legnagyobb magyar utazási iroda, a Neckermann Magyarország is a Thomas Cook-csoporthoz tartozik. Az utazási iroda közleményében az anyacég csődjével kapcsolatban hétfőn azt írta, hogy önálló társaságként jelenleg folytatja a normál tevékenységét. Megjegyezték, hogy a Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, a tervek szerint a külföldön tartózkodó utasok haza tudnak térni. A jövőben ugyanakkor az utazások átmenetileg akadozhatnak.

Időközben azonban a magyar cég közvetlen tulajdonosa, az osztrák Thomas Cook hétfőn leállította az utazások értékesítését, és azt sem tudják garantálni, hogy a már lefoglalt utakat elindítják. Azt írták, hogy a feltőkésítésről szóló tárgyalások kudarcot vallottak. Hasonló a helyzet a német céggel is.

A Neckermann hétfői útja, Magyarországról a törökországi Antalyába rendben elindult.

Hétfőn csődöt jelentett a legrégebbi brit utazási iroda. A Thomas Cook azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. Becslések szerint a 600 ezret is meghaladhatja a külföldön rekedt utasok száma. A brit hatóságok már elkezdték a több, mint 150 ezer állampolgáruk hazaszállítását. Az akcióhoz 45 repülőt béreltek.