Egyre kevesebb orrszarvú esik áldozatául a Dél-afrikai Köztársaságban

 

Az orvvadászat elleni fokozott intézkedések eredményeként egyre kevesebb orrszarvú esik áldozatául a vadorzóknak a Dél-afrikai Köztársaságban – közölte vasárnap Barbara Creecy környezeti, erdészeti és halászati ügyekért felelős miniszter.

Az orrszarvúak világnapján kiadott miniszteri közlemény szerint idén január és június között 318 orrszarvút öltek meg vadorzók az országban, ami 68 példánnyal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A Dél-afrikai Köztársaság északi részén fekvő Kruger Nemzeti Park orrszarvú-populációja szenvedte a legnagyobb károkat az év első hat hónapjában. Afrika egyik legnagyobb vadrezervátumának számító parkban 190 rinocérosz esett áldozatául az orvvadászoknak.

Noha az orvvadászat teljes felszámolásáért vívott harcunk még messze van a végétől, büszkék vagyunk arra, hogy kormányként, orrszarvú tulajdonosként és állampolgárként tett erőfeszítéseink eredményre vezetnek” – húzta alá Creecy.

A Természetvédelmi Világalap pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy az orrszarvúak illegális vadászata továbbra is világszerte fenyegetést jelent a faj túlélésére.

Mára mindössze nagyjából 25 ezer keskenyszájú és szélesszájú orrszarvú maradt Afrikában. Az állatokat a tülkükért vadásszák, amelyet porrá őrölve használnak a távol-keleti természetgyógyászatban.

A címlapfotó illusztráció.