A Joe Biden-ügy tisztázását sürgeti Mike Pompeo

 

Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai tevékenységének tisztázását sürgette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Nem láttam a névtelen bejelentő panaszát, de ha az Obama-kormányzat volt alelnöke, Joe Biden nem megfelelően viselkedett, akkor azt muszáj ismernünk” – fogalmazott Mike Pompeo.

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa névtelen bejelentést tett arról, hogy Donald Trump elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben állítólag nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa.

Az amerikai elnök nevetségesnek minősítette a névtelen bejelentést, szombaton a Twitteren pedig azt közölte, hogy telefonbeszélgetése rutinszerű és teljesen rendben volt.

Michael Atkinson, a hírszerzés ellenőrzési főigazgatója nem kívánta feltárni a részleteket a nyilvánosság előtt, mondván, egyelőre még a bejelentés hitelességét is meg kell vizsgálni. Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság ügyvezető igazgatója pedig azt is visszautasította, hogy a törvényhozókkal bármilyen részletet megosszon.

Adam Schiff, demokrata párti politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője vasárnap úgy vélekedett, ha igaz, hogy Trump azt kérte Zelenszkijről, hogy keressen kompromittáló információkat Bidenről, akkor muszáj megindítani a felmentésére irányuló alkotmányos eljárást az elnök ellen.

Rudolph Giuliani, Trump jogászcsapatának munkatársa kifejtette, örömmel fogadja, ha a demokraták vizsgálatot követelnek az ügyben, mert ez ráirányítja a figyelmet Biden és családja ügyleteire Ukrajnában.

Az amerikai sajtó korábban már beszámolt arról, hogy Biden 2014-ben, alelnökként támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását. Az új elnökkel, Petro Porosenkóval pedig  közölte, hogy az amerikai kormány megvonja az egymilliárd dolláros segítséget az országtól, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez így is történt. Később pedig, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt.

A címlapfotó illusztráció.