Pávatáncot lejt Vona Gábor a melegek szavazataiért

 

Újabb, korábbi állításaival homlokegyenest szembenálló mondatokkal magyarázza Vona Gábor a Magyar Nemzet hétvégi lapszámában a pártja cukiságkampányának fordulatait: miközben ő is és párttársai korábban harcias szavakkal illették a melegeket és a Prideot, legutóbbi interjújában Vona azt felelte újságírói kérdésre, "Miért ne számítanék (a melegek szavazataira)? Szerintem a Jobbiknak eddig is voltak homoszexuális szavazói."

Azonban nem ez az egyetlen, a korábbi Vona kinyilatkoztatásokkal élesen szembenálló mondat az interjúban.

Egy másik kérdésre, “Korábban betiltotta volna a melegfelvonulást; emellett még kitart?” Vona azt válaszolta, “Az Orbán-kormány elmúlt hét éve alatt igazán megtanulhattuk, mennyire fontosak a szabadságjogok, a gyülekezés szabadsága például ilyen kiemelkedő vívmány. Nem akarom ezért tiltani senkinek, hogy törvényes keretek között felvonuljon, mindaddig, amíg a rendezvény nem sérti mások érzékenységét.” Érdekesség, hogy amire az újságíró is utal, egy nyári interjúja során Vona még azt mondta, ha Budapest főpolgármestere lenne, egyszerűen betiltaná a Prideot, mert az nem büszkeségmenet, hanem provokáció.

(MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

(MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A cukiságkampány kettős beszédének jelensége nem új a Jobbikban. Dúró Dóra október végén arról beszélt, a Jobbik a meleg szavazatoknak is örül. Dúró kijelentésére akkor Dombos Tamás, az LMBTQ-közösséghez kötődő Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa a Magyar Időknek úgy reagált: mindenki maga dönti el, melyik pártra szavaz, de tény, a Jobbik a melegek mellett kiálló nyilatkozataival és parlamenti munkájával nem döntött rekordot. – Ne feledkezzünk meg a jobbikos ásotthalmi polgármester rendeletéről, amely tiltja az olyan propagandatevékenységet, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené, és emlékezzünk a 2010-es tüntetésre Alföldi Róbert ellen – említette példaként Dombos.

Dúró Dóra október végén egy közleményt is kiadott, melyben hamisítással vádolta az MTI-t, ami egyébként nem volt igaz. Akkor kiadott közleményében – szembeszállva egy nappal korábbi mondataival – úgy fogalmazott a Prideról, hogy az provokatív, tömeges garázdaság: „Ami engem illet: nem támogatom a homoszexuálisok házasságkötését, de a már sajnos törvénybe foglalt, bejegyzett élettársi viszonyuk regisztrálását sem, gyerekek örökbefogadását is ellenzem esetükben. Betiltanám a provokatív, tömeges garázdaságot megvalósító Pride-ot, sőt az efféle homoszexuális propagandát kitiltanám a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozikból is, ahol évről évre helyet kapnak szintén a Fidesz jóvoltából. A magyarság felemelkedésének biztosítását abban látom, ha férfiak és nők szabad elhatározásán alapuló házasságokba születnek gyermekek. A magyarság legnagyobb problémája jelenleg a katasztrofális demográfiai helyzet, ezért sem szabad semmi olyat népszerűsíteni, ami ezt súlyosbítja.”

Budapest, 2017. július 8.Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevői a Várkert Bazár előtt 2017. július 8-án.MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Vona Gábor egy 2017 nyarán adott interjújában pedig úgy fogalmazott: ha Budapest főpolgármestere lenne, betiltaná a Pride-ot, mivel az szerinte nem büszkeségmenet, sokkal inkább provokáció, ami a homoszexuálisok ügyének is inkább árt, mint használ.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője sem volt jó véleménnyel a melegházasságról – mert mint mondta –, felfogásuk szerint a család egy férfi és egy nő közössége, és elsődleges célja az utódok születése. Az idei felvonulás kapcsán egyébként az Integrity Lab felméréséből az derült ki, hogy a Jobbik szava­zóinak többsége ellenzi az azonos nemű párok házasságát.

Mint ismert, 2014, vagyis a Jobbik cukiságkampánya előtt a Jobbikhoz közelálló aktivisták és szimpatizánsok szinte sportot űztek a Pride megzavarásából, és többször is tettlegességig, verekedésig provokálva a helyzetet. 2014-et megelőzően a pártvezetők egymásra licitálva minősítették provokatív magamutogatásnak és devianciának a homoszexuális mozgalmat.