Totális káosz uralkodik a baloldalon

 

Teljes a kavarodás a baloldalon. Reggel a Kossuth rádióban Kovács László, az MSZP volt elnöke arról beszélt, hogy megszületett a megállapodás a DK-val a választási indulás részleteiről. Nem sokkal később azonban ezt több fórumon is cáfolta Gyurcsány Ferenc pártja. Medgyessy Péter volt MSZP-s miniszterelnök közben teljes ellenzéki összefogást vizionál, együtt az LMP-vel és a Jobbikkal. Az MSZP szerint a Jobbikkal soha.

Inkább az egyhez van közel az MSZP-mint a tízhez – így vélekedett a szocialisták egykori elnöke a Kossuth Rádióban saját pártja mostani teljesítményéről. Kovács László szerint az MSZP egy 1-től 10-ig terjedő skálán maximum négyest szerezne. Ugyanakkor – mint fogalmazott – még van remény: a DK-val legalább már sikerült megegyezni abban, hogy az egyéni választókerületek 60 százalékában a szocialisták, 40 százalékában pedig Gyurcsány Ferencék indítsanak jelölteket.

A DK tagadja, hogy megegyezés jött volna létre

A DK-s Vadai Ágnes szerint viszont ilyen megegyezés nem történt. Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke az ATV-ben cáfolta, hogy 60-40 arányban megegyeztek volna az MSZP-vel. Azt mondta: számokról még csak szó sem esett.

„Mi nem számokról beszélgettünk a delegáció tagjaival, hanem azt mondtuk, hogy mindenhol a legjobb jelöltet kell indítani” – fogalmazott az ATV-ben a DK alelnöke.

Egyesek szerint nincs, mások szerint van megállapodás

Az elmúlt napokban az MSZP nem csak az egyéni jelöltekről, hanem a közös miniszterelnök-jelölt személyéről is azt állította, hogy van megállapodás, miközben a többi párt szerint nem volt.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője éppen egy hete mondta azt, hogy tárgyalnak Balázs Péterrel, a Bajnai-kormány volt külügyminiszterével. Csak épp az illetékes nem tudott róla. Balázs Péter azt mondta: őt senki sem kereste meg, de egyébként sem vállalná a pozíciót, amíg a baloldali pártok nem egyeznek meg egymással.

Az Együtt is cáfolta, hogy megegyeztek volna a pártokkal. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke azt mondta: az MSZP -vel folytatott tárgyalások alatt soha nem hangzott el sem a közös miniszterelnök-jelölt gondolata, sem Balázs Péter neve. Ráadásul ők arra készülnek, hogy a Párbeszéddel közösen Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelöltjük.

A helyzetet tovább bonyolítja Medgyessy Péter Indexnek adott interjúja. A szocialisták volt miniszterelnöke a portálnak azt mondta: ő egyetlen alkalmas jelöltet lát a baloldalon: ez pedig Szél Bernadett, az LMP társelnöke. „Ha az LMP hisz a győzelemben, akkor össze kell fogni” – fogalmazott, és hozzátette: ha bármiféle sikert akarnak elérni, akkor ráadásul még a Jobbikkal is szövetkezni kell.