Ez lett az Iszlám Állam bölcsője?

 

A New York-i terrortámadás elkövetője vízumlottón nyerte a lehetőséget, hogy Üzbegisztánból az Egyesült Államokba költözhessen. Idén már a negyedik Iszlám Állam által támogatott terroristáról derül ki, hogy Közép-Ázsiából származik. Mekkora veszélyt jelentenek a szovjet utódállamok a terrorizmus szempontjából? Az M1 Ma reggel című műsorának Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő volt a vendége.

A szakértő a vízumlottóval kapcsolatban elmondta: ez a rendszer 1995 óta működik, ebben a formában évente ötvenezer embernek sorsolnak ki vízumot és munkavállalási engedélyt, zöldkártyát.

Trump szerint nem a szerencsére kellene bízni a döntést

Trump elnök a módszerrel kapcsolatban azt mondta, lehet, hogy nem a szerencsére kéne bízni a vízum kérdését, hanem meg kellene nézni, kinek milyen szakértelme van, illetve lenyomozható-e, továbbá milyen biztonsági háttérrel rendelkezik.

Gyarmati István szerint kombinálható lenne a két módszer, az lenne az ideális, ha valakit kisorsolnak, az ne jelentsen automatikusan zöldkártyát, hanem vizsgálják meg, van-e a vízumnak valamilyen akadálya az illetőnél.

Az Iszlám Állam katonái gyakorlatoznak. Fotó: Dabiq/Planet Pix

Az Iszlám Állam katonái gyakorlatoznak (Fotó: Dabiq/Planet Pix)

Egyre több az üzbég szál

Az év elején Törökországban is üzbég származású volt a merénylő, a szentpétervári metróban pedig egy üzbég kisebbséghez tartozó, kirgiz születésű orosz állampolgár. Az utolsó merénylet esetén ismét üzbég származású volt a terrorcselekmény elkövetője – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Amikor a Szovjetunió felbomlott, az utódállamok megszabadultak a kommunista ideológiától és az orosz befolyástól. Ezek az országok ezt követően „ideológiai kapaszkodót” kerestek, amit sokszor az iszlámban találtak meg – magyarázta a szakértő.

Afganisztánban is egy nagyon jelentős üzbég kisebbség él, akik nem támogatják a tálibokat, de elég erőteljesen muzulmánok, elképzelhető, hogy rajtuk keresztül Üzbegisztánba jobban beszivárog az iszlám fundamentalizmus – tette hozzá.

Az Iszlám Állam vállalta a New York-i merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a New York-i gázolásos merénylet elkövetését, amelyben nyolcan vesztették életüket – derült ki a dzsihadisták an-Nabaa című internetes hetilapjának múlt csütörtöki kiadásából. Az iszlamista szervezet lapja szerint „a támadó egyike volt a kalifátus katonáinak”. A Nabaa nem közölt bizonyítékot az állítása alátámasztására.

Az üzbég származású 29 éves Sayfullo Saipov (Fotó: EPA/ST. CHARLES COUNTY DEPARTMENT OF CORRECTIONS)

Az üzbég származású 29 éves Sayfullo Saipov (Fotó: EPA/ST. CHARLES COUNTY DEPARTMENT OF CORRECTIONS)

Sayfullo Saipov múlt kedden Manhattanben teherautóval az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrorakciót követett el. A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves üzbég származású férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás címen helyezték vád alá.

Az incidens során meglőtt férfi azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam fekete zászlaját.

Vádiratában szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam többezernyi propagandaanyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat. Az amerikai hatóságok szerint a férfi az Egyesült Államokban radikalizálódott.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető.