Friss olasz filmek a 15. MittelCinemaFesten

 

Tizenkét új olasz filmet mutat be november 6. és 16. között Budapesten és Szegeden a 15. MittelCinemaFest – Közép-európai Olasz Filmfesztivál.

A mustra a hagyományokhoz híven ezúttal is az olasz filmművészet legfrissebb terméséből nyújt válogatást a budapesti Puskin moziban és Tabán art moziban, valamint a szegedi Belvárosi moziban – mondta el a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója.
Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. képviselője hozzátette, tapasztalatai szerint a MittelCinemaFest mindig nagy sikerrel irányítja a közönség figyelmét az általuk forgalmazott olasz filmekre.

A szakember kiemelte a MittelCinemaFest idei nyitófilmjének választott Fortunatát, amely a cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt, a címszereplő Yasmine Trinca alakításával pedig a legjobb női szereplőnek járó díjat is elnyerte. Sergio Castellitto filmjét premier előtt vetítik hétfőn a Puskin moziban, január 25-től kerül majd magyarországi forgalmazásba.

fortunata

Giovanni Cataluccio és Michele Sita, a fesztivál szervezői hozzáfűzték: a MittelCinemaFest idén is széles merítést kínál a mai olasz filmművészetből, első filmes rendezőktől olyan befutott alkotókon át, mint Sergio Castellitto vagy Vincenzo Marra, az olyan rendezőóriásokig, mint Nanni Moretti vagy a Taviani fivérek.
Számos olyan film szerepel a válogatásban, amelynek alkotóinak a célja a valódi élet vászonra vitele, folytatva az olasz filmművészet neorealista hagyományait – jegyezték meg.

Jelenet a Nápolyi Humupipőke című animációs filmből

A Ciambra például egy calabriai külvárosi roma közösség, a bevándorlók és a calabriai bűnszervezetek világába kínál betekintést. A Gatta Cenerentola (Nápolyi Hamupipőke) animációs filmként dolgozza fel a középkori olasz mesét, mai nápolyi környezetbe helyezve azt. Szintén rendhagyó módon, sok zenével mutat be egy nápolyi alvilági történetet az Ammore e malavita (Alvilág és szerelem), Vincenzo Marra L’Equilibrio (Egyensúly) című filmjében pedig egy egyszerű plébános száll szembe a camorrával.

Személyes ügy - jelenet Vittorio Tavian filmjéből

Személyes ügy – jelenet Vittorio Tavian filmjéből

A válogatásban egy történelmi film is helyet kapott: az olasz filmművészet legendás alkotópárosa, Paolo és Vittorio Taviani Beppe Fenoglio hasonló című regényét dolgozza fel Una questione privata (Személyes ügy) című filmjében, amelynek főszereplői a második világháború piemonti partizánjai.

A MittelCinemaFestnek a magyarországi vetítések után Pozsony, majd Prága, Brno és Ostrava ad otthont.