Az elhallgatott pedofilok Hollywoodban

 

Bár már három éve elkészült, gyakorlatilag azonnal kirugdosták a hollywoodi reflektorfényből a filmiparban dolgozó pedofilhálózatról készült dokumentumfilmet, a „Nyílt titkot”. Amy Berg alkotása azonban október közepén mindenki számára elérhető, így az is egyértelművé vált, hogy miért nem verte nagydobra Hollywood az egykori gyereksztárok őszinte vallomásait az őket kizsákmányoló bennfentes ragadozókról.

Nem meglepő, ha senkinek sem ismerős Victor Salva neve. A főként tinihorrorokat rendező Salva ’89-es Bohócház című alkotásának, vagy a magyarra szinte lefordíthatatlan „Jeepers Creepers” című filmjének horrorisztikus jelenetei azonban a kamerák mögött is megismétlődtek. A rendező szexuálisan bántalmazta a Bohócház 12 éves gyerekszínészét, amiért 3 év börtönbüntetésre ítélték. Jó magaviseletért azonban kicsit több mint egy év után már szabadlábon volt. A filmszakmát azonban egy csöppet sem zavarta, hogy a férfi megrontott egy kisfiút: a pedofíliás bűnlajstromú Salva 1994 és 2017 között kilenc filmet rendezhetett, és kedvére szemlézhette a szereplőket – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív napilap.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A pedofíliáról beszélni vagy filmet készíteni róla nem egyszerű dolog – szögezi le a cikk írója. Mikor Amy Berg, a Nyílt titok című dokumentumfilm rendezője elkészült alkotásával, Hollywood nem repdesett a témaválasztásért. Három vagy négy filmes fesztiválon kívül szinte sehol sem promotálták, és annak ellenére, hogy a visszajelzések többnyire pozitívak voltak, egyetlen forgalmazó, műsorszolgáltató vagy streaming portál sem akarta nevét adni a produkcióhoz. Mintha a filmben szereplő egykori gyerekszínészek szégyene valamilyen módon a forgalmazó szégyenévé válhatna.

A Harvey Weinstein-botrány után a rendező úgy döntött, hogy eleget várt, ha senki sem hajlandó jelentkezni, akkor támogató nélkül teszi közzé a dokumentumfilmet. Amy Berg október 12-én lépett, és feltöltötte a filmet a Vimeo videómegosztó portálra, ahol bárki ingyen megtekintheti az alkotást. Október 12-e óta több millióan nézték meg a filmet – írják.

Lerántják a leplet Hollywood pedofilhálózatáról

Amy Berg dokumentumfilmjében olyan gyerekszínészek szerepelnek, akiket különböző módon bántalmaztak Hollywoodban. Bemutatja a gyerekszínészek reklámjait és műsorait, majd hozzávágják a gyermekeiket sokszor szemellenzővel menedzselő szülőket is, akik nem jöttek rá időben, hogy mit művelnek gyermekeikkel a filmszakmában dolgozó felnőtt férfiak. A filmben senkinek sincs kitakarva az arca,  csak olyan szereplőket mutatnak, akik felvállalják múltjukat és az őket ért erőszakot. Avagy azokat sorakoztatják fel, akik „nem értik”, hogy miért vádolják őket gyerekek megrontásával. A néző azt hiheti, hogy a kamera elé lépő áldozatok újabb vallomása lerántja a leplet a hollywoodi pedofilhálózat gondosan kiépített rendszeréről.

A filmet néha szinte elviselhetetlen nézni, mivel fájdalmasan egyértelművé válik az, hogy a „ragadozó” erőszaktevők nem gondolják úgy, hogy bűnt követtek volna el – számol be a portál. „Ezek a dolgok nem rosszak, ha nem tartjuk őket annak” – mondta a filmben egy fiatal színészek szövetségéért felelős férfi, akiről később kiderült, hogy ő is visszaélt a fiatalok kiszolgáltatott helyzetével.

Amy Berg filmje nem tartalmaz feltűnő elemeket, és a jogi helyzetre való tekintettel rendkívül óvatosan közelíti meg a pedofília témáját. A Weinstein-módszerhez hasonlóan itt is mindenkinek saját módszere, stratégiája van a hatalmi visszaélésre.

Az alábbi képre kattintva lehet megtekinteni a filmet

open secret

A pedofil trió pár év után szabadon garázdálkodhatott

Marty Weiss gyermekszínészekkel foglalkozó menedzser például megpróbált beférkőzni az egész család bizalmába, sokszor szerepelt a gyerekszínészek családi videóiban is. A pedofilhálózat egyik alapító tagjának tartott Marc Collins-Rector meztelen fiúkat hívott meg medencés bulijaira. Ezeket a rendezvényeket David Geffen producer és Bryan Singer rendező is támogatta.

Collins-Rector 31 éves korában költözött össze akkori párjával, egy 15 éves fiúval, akivel az interneten ismerkedett meg. Nem sokkal később létrehozták a Digital Entertainment Network (DEN) nevű digitális szórakoztató hálózatot, a streaming platformok 1998-as megfelelőjét. A DEN olyan tartalmú műsorokat sugárzott, amelyek gyermekek főszereplésével készültek. A vállalatot egy másik egykori gyerekszínésszel, Brock Pierce-szel hármasban alapították, de a triót nem sokkal később szexuális visszaéléssel vádolták meg. Ezután mindannyian elmenekültek az Egyesült Államokból, de 2002-ben elfogták őket Spanyolországban. Collins-Rector 18 hónapot töltött börtönben, majd bűnösnek vallotta magát kilenc gyermek szexuális bántalmazását illetően. Nem sokkal később elengedték, de miután regisztrált szexuális bűnözőként szerepelt a nyilvántartásban, Londonba menekült.

Mikor Berg dokumentumfilmjét először levetítették 2014-ben, a film producere és megvalósítója abban reménykedett, hogy egyre több olyan áldozat kopogtat majd az ajtaján, akik egykoron karrierjük miatt nem beszéltek az őket ért borzalmakról. Elijah Wood, aki a Gyűrűk Ura világsikere előtt gyerekszínészként dolgozott a 90-es évek hollywoodi filmiparában, a Sunday Timesban szervezett szexuális erőszakról beszélt, de története nem jutott túl a kezdetleges vádaskodásokon.

Évek után sem biztos a pedofilok kisöprése

A pedofilhálózatról beszámoló egykori gyerekszínészek közül az első jelentkezőre két évet kellett várni: Corey Feldman 2016-ban azt mondta, hogy ő személy szerint szívesen elárulná több hollywoodi pedofil nevét, de jogi okokból ezt nem teheti meg. Az egykori gyerekszínész idén ősszel az interneten online pénzgyűjtést szervezett új filmjének támogatására, melyet 10 millió dollárból szeretett volna megvalósítani. Az összeget azonban sokan túl soknak tartják, de Feldman szerint a pénzösszeg bizonyos része saját védelme érdekében lenne fontos. Corey Feldmant azóta letartóztatták marihuána birtoklásának vádjával, és az internetes pénzgyűjtése is nagyon lassan alakul. Ráadásul a legtöbb talkshow-ban azzal vádolják, hogy amíg hallgat, a pedofilhálózat újabb áldozatokat ronthat meg a filmiparban.

A Weinstein-botrányhoz hasonlóan a bántalmazott gyerekszínészek ügyében is fontos kiemelni, hogy mi akadályozta meg az információ terjedését. Miért nem volt bátorsága senkinek sem ahhoz, hogy támogasson egy olyan filmet, amely a Variety magazin 2014-es cikke szerint „ha végre gazdára találna, rengeteg ember lenne rá kíváncsi”. A kudarc minden bizonnyal a nyílt titokban rejlik, hiszen mindenki sejteni véli, hogy mi történt, de senki sem vállalja a felelősséget a felderítésre, ami nézőként az alkotás megtekintését jelentené, majd később a véleményformálást. A szexuális zaklatás, a nemi erőszak és a pedofília nyílt titok Hollywoodban, így kérdés, hogy itt is egy ember viszi el a balhét, vagy erkölcsi alapon nem a büntethetőség lejárta előtti ragadozókat veszik célba, hanem egyszer s mindenkorra megtisztítják a filmipart.