Magyarországra kerülhet a Szent János Pál pápa szobráról eltávolításra ítélt kereszt

 

Az egyik budaörsi középiskola igazgatója már levelet is írt a francai település vezetőjének. A magyar külügyminisztérium jelezte, minden segítséget megad a kezdeményezéshez.

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy Szent János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szent II. János Pál pápa szobra a nyugat-franciaországi Ploërmel városában 2015. December 15-én (Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer)

Szent János Pál pápa szobra a nyugat-franciaországi Ploërmel városában (Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer)

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Hozzátette: a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.

A Hirado.hu az ügyben megkereste az érintett budaörsi középiskola igazgatóját, aki egyben az elképzelés ötletgazdája is. Czuczor Gergely elmondta, hívő keresztényként mélységesen megdöbbentette az ügy, ráadásul II. János Pál pápához fűződő mélységes tisztelete is arra sarkallta, hogy tegyen valamit. Így született meg az ötlet és fogalmazódott meg benne a francia település vezetőinek írott levél.

Íme a levél:

levél Patrick Le Diffon polgármesternek

 

– Mi a véleménye az egész ügyről? Ön szerint ez valamiféle trend, vagy csak egy egyedi eset?

– A francia felvilágosodás túlzott hullámverésének tartom ezt a jogászi lépést és a mögötte megtestesülő gondolatvilágot. Jó néhány kérdés merül fel az emberben. Miért nem fér bele a vallásszabadságba a művész és a városka polgárainak mély hitéről tanúskodó szobor? Miért kell eltávolítani a görög templomról készült fotókról a keresztet egy multi termékeinek csomagolásáról? Mi okozza azt a kényszert, ami elvileg értelmes emberekben ilyen döntéseket szül? Európa majd kétezer éves keresztény kultúraként fejlődött. Nem lehet a keresztény műveltségünket kiszakítani és végkép eltörölni a kontinensünkről. Elég csak végigmenni bármelyik Európai városon, akár falun, ott állnak a templomok, kápolnák, keresztek, amelyek hitünket szimbolizálják, múltunk és reményeim szerint egyben jövőnk színterei is. De nézzünk csak a naptárra, és feltűnik mindenki számára, hogy ünnepeink túlnyomórésze a keresztény kultúrához igazodik.

Czuczor Gergely. Forrás: Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola

Czuczor Gergely. Forrás: Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola

– Milyen visszajelzéseket kapott azóta?

– Szinte minden nap érkezik valamilyen támogató megkeresés felénk. A helyi katolikus plébános, Varga János atya személyesen gratulált a kezdeményezéshez. Egy fuvarozó cég felajánlotta a segítségét a kereszt Magyarországra szállításában. Az utcán állítanak meg ismerősök és ajánlják fel anyagi támogatásukat a befogadás elősegítéséhez. Az emberek érzik, hogy jó ügyet képviselünk ezzel. Ők is részesei akarnak lenni a kereszt megmentésének. És végül, de nem utolsósorban, a külügyminisztérium is jelezte, minden segítséget megad az ügyben. Ez számomra nagyon sokat jelent. Mert ebből is látszik, hogy Magyarország ezeréves keresztény műveltsége nemcsak a történelemkönyvek lapjain olvasható, hanem az emberek szívében is élő valóság. Hálásak lehetünk őseinknek, hogy megőrizték számunkra a keresztény Magyarországot, „Európa védőpajzsát”, most mi is tehetünk valamit hitünk védelméért.

– Most hogyan tovább? Megvan már a kereszt helye?

– Egyelőre Patrick Le Diffon polgármesternek írott hétfői levelemre várjuk a választ. Belső vágyam az, hogy a helyi katolikus francia polgárok megőrizhessék Szent II. János Pál pápa szobrát teljes nagyságában, méltóságában. Amennyiben ehhez még sem lenne kellő erejük, akkor mint első felajánló mindent elkövetünk, hogy Budaörsre hozhassuk az inkriminált keresztet. Ha a Szent Benedek Iskola tényleg menedéket adhatna az üldözött keresztnek, akkor olyan méltó helyet kell találjunk városunkban, ahol iskolánk diákjai és a budaörsi hívek is imádkozhatnak majd előtte.

Csepel is befogadná

Nem csak Budaörs, Csepel is befogadná a keresztet. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és országgyűlési képviselője szerdán levelet írt a kerület polgármesterének, Borbély Lénárdnak. Mint fogalmazott: „javaslom, hogy Csepel fogadja be, és őrizze meg a Szentatya szobráról leverni kívánt keresztet, mindaddig, amíg Franciaország a jakobinus kormányzás és az önfeladás útján halad!”.

Aláírásgyűjtés Lengyelországban

Az ügy Lengyelországban is komoly vihart kavart. 35 ezren írták alá azt az Európai Parlamentnek címzett nyílt levelet, melyben az ellen tiltakoznak, hogy a francia államtanács döntése miatt.  A CitizenGo nemzetközi katolikus civil szervezet lengyelországi irodája hétfőn indított internetes aláírásgyűjtést az ügyben, a petíciót csütörtök reggelig több mint 35 ezren írták alá.

A levél szerint a kereszt Európa gyökereire emlékeztet. „Minden, a közterek cenzúrázására tett kísérlet, mely eltávolítaná ezt az Európa számára annyira fontos jelképet, a kontinensünk alapját jelentő gyökerektől való elszakadást jelenti” – áll a petícióban.

Az aláírók azt kérik, hogy az Európai Parlament tegyen intézkedéseket a kereszt franciaországi védelmére. Idézik az Európai Unió egyik alapító atyja, Robert Schuman szavait, miszerint „a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely zsarnokságba vagy anarchiába süllyed”.

A ploermeli emlékmű kapcsán szombaton Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette: kormánya lépéseket tesz azért, hogy „megmentse a cenzúrázástól” a lengyel pápa emlékművét, és javasolni fogják ennek áthelyezését Lengyelországba, amennyiben ebbe a francia hatóságok és a helyi lakosság beleegyezik. A közép-lengyelországi Sochaczew járás önkormányzata ezt követően határozatot fogadott el, melyben készségét nyilvánította az emlékmű befogadására.

Fél év maradt?  

A nyolc méter magas pápai emlékművet 2006-ban emelték Ploërmelben, a pápa alakja egy boltozat alatt áll, amelynek tetején kereszt emelkedik. Az emlékmű kezdettől fogva vitákat váltott ki, a francia államtanács október 25-én az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva megerősítette egy bírósági korábbi döntését. Így a jogerős és végleges ítélet szerint a keresztet az emlékműről 6 hónapon belül el kell távolítani, különben az egész emlékművet elbontják.

Lengyel sajtóértesülések szerint Ploërmel polgármestere azonban egy olyan megoldáson gondolkodik, mely átminősítené a város főterének státusát úgy, hogy ezt ne tekintsék köztérnek. Ezzel eleget tenne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen, amely elvre a bírósági döntés hivatkozott.