Figyelmeztetés: Word-ön keresztül érkezhet új kártevő

 

A napokban megjelent kártevő a Microsoft Word egyik, október elején felfedezett sérülését használja ki.

A sérülékenységet október elején publikálták, rá néhány napra egy hazai blogon is megjelent a hír, és ezután mindössze 2 hét kellett, hogy a nyilvános sérülékenységre írt kártevő felbukkanjon.

A Panda Labs ebben a cikkben írt a kártevőről, melyben a működését részletesen bemutatják, kiemelve, hogy a Panda Security ügyfelei biztonságban vannak.

Kép forrása: Panda Security

Kép forrása: Panda Security

Ez az új típusú fenyegetés a Windows alkalmazásai közötti adatcserét lebonyolító Dynamic Data Exchange (DDE) protokollt használja. A DDE protokoll üzeneteket közvetít azon alkalmazások között, melyek adatokat osztanak meg, illetve a közös memóriát használják az adatok megosztására. Az alkalmazások ezt a protokollt egyszeri adatátadásra és folyamatos adatcserére is használhatják, amikor az alkalmazások frissítést küldenek egymásnak új adatok érkezésekor.

Az adatcsere úgy indul, hogy az adatot kérő alkalmazás elindítja az adatot szolgáltató alkalmazást.

Ezt a lehetőséget használja ki ez az új kártevő, mely e-mail csatolmányként érkezik, és miután nem makrókkal történik az alkalmazás elindítása, ki tudja kerülni a makrókat tartalmazó csatolmányokat szűrő rendszereket, ezért nagy valószínűséggel meg is érkezik a postafiókba.

A kártevő lefuttatásához így is szükséges felhasználói beavatkozás, azonban

a Windows megnyíló párbeszédablaka nem figyelmeztetés, csak egy ártatlan kérdésnek tűnik.

Arra kérdez rá, hogy a csatolt dokumentumban található mezőket frissítheti-e külső forrásból. Ha erre

a felhasználó igennel válaszol, a fertőzés megtörténik.

Az ilyen támadásokat, amikor egy frissen publikált és még ki nem javított sérülékenységet használ ki egy kártevő, a szakma nulladik napi támadásnak hívja. Védekezni ellene hagyományos, feketelistás szűrésen alapuló vírusírtó szoftverekkel nem lehet, hiszen éppen ezek megelőzése a kártevő célja.

A megoldást a szoftverek viselkedését folyamatosan megfigyelő és osztályozó, adaptív rendszerek jelentik.

A megoldás

Az újgenerációs támadások ellen új védelmi technológiákkal lehet hatékonyan védekezni. Az előrejelzések szerint egyre több cég használ EDR (Endpoint Detection and Response) kiegészítő védelmi technológiát, mert a napjainkban egyre terjedő, hatalmas károkat okozó új típusú kártevők (zsarolóvírusok, nulladik napi támadások stb.) ellen szinte lehetetlen ezen technológia nélkül védekezni.

A Gartner oldalán megtekintheti, hogy kik vannak jelen jelenleg ezen a piacon és milyen értékeléseket kapnak azoktól, akik már használják ezeket a megoldásokat.

Az élmezőnyben ott az Adaptive Defense is, mely elmondhatja magáról, hogy például a legutóbbi nagyobb támadás, a Bad Rabbit alkalmával is frissítés nélkül védte meg a felhasználókat. Mindez az EDR létjogosultságát alátámasztja.