Atomfegyverkezési verseny indult Oroszország és az Egyesült Államok között

 

Elindult egy atomfegyverkezési verseny Oroszország és az Egyesült Államok között, és a mostani versenyben az orosz félnél van az előny és az irányítás - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A világban jelenleg mintegy 15 ezer atomfej van, és ezek 90 százaléka ennek a két országnak a birtokában van, hangsúlyozta a szakértő. Bár korszerűségben nincs nagy különbség a két ország felszerelése között, hiszen a legnagyobb fejlesztéseket mindkét nagyhatalom a hatvanas években vitte végbe, jelenleg Oroszországnak mégis van néhány olyan fejlett eszköze, amilyennel az Egyesült Államok nem rendelkezik. Emiatt most Oroszország próbálja rákényszeríteni a fegyverkezési versenyre Amerikát.

Úgy folytatta, ennek volt a része az a hadgyakorlat is, amelyet csütörtök este tartottak meg Oroszországban: a hadászati triád – szárazföldi, vízi és légi haderő – összes tagját bevetették. A hadgyakorlat a szokásos éves gyakorlatot követte, az egyetlen újdonság az volt, hogy szinte egy időben vetették be mind a három haderőt – értékelt a szakértő. Az pedig, hogy mindezt Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen irányította, a politikai demonstráció része – fűzte hozzá.

Kis-Benedek József beszélt arról is, hogy amerikaiak is cserélik a rakétákat, mert újakat kívánnak hadrendbe állítani, de emellett ott van még Észak-Korea, amire talán a világ jobban odafigyel, mint ezekre a fejlesztésekre. Hozzátette, hogy az újabb fegyverkezési versenyben oroszok vannak előnyben, és habár Amerikában nagyon odafigyelnek ezekre az orosz fejlesztésekre.

“Úgy tűnik, hogy az oroszok próbálják az amerikaiakat rávenni, hogy ők is lépést tartsanak, mert őszintén meg kell mondani, hogy az oroszok ebben a témában előbbre vannak” – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Amerika eszközei elég régiek, ők hosszú éveken keresztül nem fejlesztettek, ezért lehet, hogy most ők kerülnek olyan helyzetbe mint régen a Szovjetunió, amikor az amerikaiak rákényszerítették a másik nagyhatalmat egy versenyre, amivel a Szovjetuniót akarták tönkretenni azzal, hogy belekényszerítették egy fegyverkezési hajszába. Most jelenleg ugyanez a helyzet a szakértő szerint.

A megoldás még várat magára

Kis-Benedek József szerint meg kellene újítani az atomcsend egyezményt, azonban valószínűleg Korea és Izrael is ki fogja magát húzni alóla. Habár az atomfejek 90 százaléka a két nagyhatalom kezében van, a szerződés lejár a jövő év elején, és a szakértő szerint az oroszok és az amerikaiak nincsenek olyan viszonyban, hogy meg tudjanak egyezni,. Hozzáfűzte: nemhogy ebben, hanem ennél kisebb kérdésekben sem találják a kompromisszumot, és egy egymás kölcsönös megsemmisítéséről egyik fél sem akar lemondani.

Emellett, a két nagyhatalom sokszorosan képes egymást megsemmisíteni, viszont Lavrov a közelmúltban egy konferencián azt jelentette be, hogy szeretné, ha a kisebb országok is csatlakoznának egy világszintű szerződéshez, és megállapodnának abban, hogy hogyan lehet ezeket az eszközöket csökkenteni.

Azonban sajnos ennek a politikai lehetősége egyelőre nem biztosított – emelte ki Kis-Benedek József.