Kétnapos megemlékezés-sorozat a fővárosban – Részletes program

 

Egymást érik a hosszú hétvégén az '56-os fővárosi emlékprogramok. Már vasárnap is tartottak megemlékezéseket – például a műegyetemi rakparton –, hétfőn reggel pedig felvonták Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.

A programok már október 22-én, vasárnap 14 órakor megkezdődtek a műegyetemi megemlékezésekkel, koszorúzással. A koszorúzás résztvevői az emlékműtől közösen vonultak be a Műegyetem aulájába, ahol 15 órától beszédet mondott Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Halzl József ’56-os öregdiák és Simicskó István honvédelmi miniszter. Az emlékünnepséget követően megkoszorúzták az egyetem emléktábláját.

Délután fél 5-kor erről a helyszínről indult a hagyományos fáklyás menet a Bem térre diákokkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal. (Az útvonal: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.)

Budapest, 2016. október 22. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett fáklyás felvonulás résztvevői a Fő utcában 2016. október 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett fáklyás felvonulás résztvevői a Fő utcában 2016. október 22-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Bem szobornál hagyományos koszorúzás kezdődött 18 órakor. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére a vonuló diákok mozgóképeit festették fénnyel; beszédet mondott Rétvári Bence államtitkár és Németh Zsolt, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, fellépett: ifj. Csoóri Sándor és zenekara.

Október 22-én és 24-én a Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható, az október 23-ai díszünnepség miatt azonban a múzeum zárva tart.

Hétfőn reggel 8 órától a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódtak a programok, ünnepélyesen felvonták Magyarország lobogóját, Áder János köztársasági elnök engedélymegadásával, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.

A nyitott parlamenti program keretében 10 órától ingyenesen megtekinthető a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. Ehhez a programhoz előzetes regisztráció sem szükséges, ugyanakkor a biztonsági ellenőrzések és a nagy érdeklődés miatt hosszabb várakozásra kell számítani.

Nagyobb gyerekekkel moziba is lehet menni ezen a napon, október 23-án 1956-os játék- és dokumentumfilmeket vetítenek a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban, ezek a programok is ingyenesek.

Érdeklődők a Terror Háza Múzeum előtti szabadtéri kiállításon az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, 2016. október 23-án. A nemzeti ünnep napján ingyenesen látogatható az intézmény. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Érdeklődők a Terror Háza Múzeum előtti szabadtéri kiállításon az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, 2016. október 23-án. A nemzeti ünnep napján ingyenesen látogatható az intézmény.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Délután 5 órától a Millenáris park B csarnokban pedig a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket. Itt fellép mások mellett a Margaret Island és az Irie Maffia is: a belépés ingyenes, de előzetes online regisztráció szükséges hozzá.

Látványos a fényfestés is: 22-én este a Budapesti Műszaki Egyetem (Műegyetem), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium – hétfőn pedig a Műegyetem és a Terror Háza Múzeum – épülete kapott látványos megvilágítást.

Október 22-e és november 4-e között a 4-es, 6-os, 47-es és 49-es villamosvonal egy-egy ikonikus forradalmi helyszínén – a Móricz Zsigmond körtérnél, a Szent Gellért térnél, a Kálvin térnél, a Széna térnél, a Jászai Mari térnél, a Nyugati térnél, a Blaha Lujza térnél és a Corvin negyednél – korhű ruhába öltözött rikkancsok osztogatnak majd korabeli hírekből összeállított újságot. A 6-os és a 49-es villamosvonalon nosztalgia villamosjáratok is közlekednek majd.

Történelmi utazásra invitálják a fiatalokat

1956 hősei és a pesti srácok előtt tisztelegve címmel általános és középiskolai diákok számára interaktív versenyt hirdet az állami ünnepség lebonyolításáért felelős Hungarofest. Közleményük szerint a diákok mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével „történelmi utazásra indulva” járhatják be az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit október 23-tól Budapesten.

A játékra adataik megadásával és egy 1956-ról szóló kvíz kitöltésével 12 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek 3-6 fős csapatokban a www.idokapuk.hu oldalon. A játék Időkapuk mobilapplikációja ugyaninnen lesz letölthető szombattól.

A második fordulóban a jelentkezők az applikáció segítségével járhatnak be hat történelmi helyszínt Budapesten, ahol különböző kreatív feladatokat kell megoldaniuk október 23. és november 4. között. A győztes csapatok értékes fesztiválbérleteket nyernek.

A közmédia is ünnepi műsorral készül A szabadság napjára, minderről részletesen ebben a cikkünkben olvashat. 

A részletes programok megtalálhatók a http://oktober23.kormany.hu/ oldalon.