Kétéves magyar misszió indul az iraki keresztények segítésére

 

Nagyszabású, kétéves humanitárius és fejlesztő programot indít Irakban az Ökumenikus Segélyszervezet a magyar kormány támogatásával.

A 2014 óta a helyszínen segítő magyar szervezet elsősorban a Moszul térségébe visszatelepülő családokat kívánja segíteni a helyben maradásban és újjáépítésben, illetve folytatni a belső menekülteket támogató humanitárius programját.

Három éve mindent porig rombolt az Iszlám Állam

A Moszul melletti északi településeken főleg keresztények és jazidik laktak, míg 2014 augusztusában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet el nem foglalta a területet. A felszabadított településeken a terrorszervezet csak romokat hagyott maga után, ezért a korábban Kurdisztánba menekült családok saját erejükből nem tudnak visszatérni otthonukba, segítség nélkül inkább Európába vándorolnak.

A segélyszervezet célja, hogy házaik felújításával, valamint alapvető eszközök, felszerelések biztosításával támogassa a keresztény családok visszatérését otthonukba. Ezzel a szervezet a keresztény jelenlét védelméhez és megtartásához járul hozzá a Ninive-fennsíkon.

Forrás: EPA

Forrás: EPA

A szervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, 2014-2015 folyamán – az Iszlám Állam térnyerése után – belső menekülteket és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, amelyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni korábbi lakhelyüket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusában nyitotta meg Erbilben a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletét. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja.