Újraélesztés ritmusra: bárki életet menthet

 

A hirtelen szívhalál több ezer áldozatot követel Magyarországon évente. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. Az újraélesztés napja – azaz a mai nap – egy lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson az életmentő üzenet, hogy laikusként is merjünk segíteni, ha újraélesztésről van szó.

Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében, azért, mert az emberek 90%-a nem tud ilyenkor hatékonyan segíteni. Becslések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

„Indíts újra egy szívet!”

Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja. A világnapot négy évvel ezelőtt az Európai Újraélesztési Társaság elnevezésű ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a legfontosabb céllal, hogy felhívja a figyelmet az újraélesztés módszereire, illetve arra, hogy vészhelyzetben az azonnali elsősegélynyújtás életmentő! Már a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegélynyújtás életeket ment. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kiemelt feladatának érzi, hogy felhívja a nap fő üzenetére a figyelmet, mivel hazánkban évente 25 000 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében.

A 2015-ben készült „Tartsd életben!” videója is az egyszerű újraélesztés módszerét segít elsajátítani:

Már akkor megéri, ha egy embert megmenthetünk

Vészhelyzetben csak az emberek 10%-a tud újraéleszteni, pedig Magyarországon naponta közel hetven embert ér hirtelen szívhalál. Senki sem gondolná, hogy vele is előfordulhat, hogy váratlanul összeesik mellette valaki. Pedig ha mindenki ismerné az újraélesztés egyszerű módszerét, akkor bárki képes lenne megmenteni egy bajbajutott életét. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány idén Molnár Zsolt, egy életmentő igaz történetével segít felhívni a figyelmet az életmentő újraélesztésre.

Ha már egy életet meg tudunk menteni, megérte elkészíteni a „Tartsd életben!” kampányunkat - vallja velünk együtt Zsolt, aki Bala (a „Tartsd életben!” 2015-ös kampány főszereplője – Csuja Imre alakításában) technikájára hagyatkozva vált életmentővé.

Újraélesztés ritmusra

Különleges és újszerű kampány is indul a mentők közreműködésével. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Ráadásul a mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíteni fogja.

A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lesz az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek szánja, és a rendezvényekhez kapcsolódva elő is adja majd. Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével oktatja majd az életmentő ismereteket.

A Wake Up – Mentsünk együtt életet! kampány következő állomása az Irie Maffia zenekar pénteki, veszprémi koncertje előtt, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban lesz, ahol a diákok életmentő képzést kapnak.