Eldőlni látszik Macedónia helyzete

 

A Zoran Zaev vezette szociáldemokraták győztek a helyhatósági választások első körében, Macedóniában. Vagyis a szavazatok többségét az a baloldal kapta, amelyik korábban bevándorláspárti nézeteiről volt ismert, sőt többször hangoztatta azt is, hogy lebontaná a szerb-magyar határon épült kerítést, amely feltartóztatja a migránsokat. Jelenleg úgy tűnik, hogy Szkopjében a főpolgármester személye is eldőlni látszik - hangzott el az M1 délutáni műsorából.

A helyszíni tudósító arról tájékoztatott, hogy Zoran Zaev macedón miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy demokratikus légkörben zajlottak le a választások, és azt üzente a jobboldalnak, hogy fogadják el az eredményt és változtassanak az eddigi politikájukon.

A jobboldal vezetője, Nikola Gruevszki pedig elmondta, viseli minden felelősségét a választási eredménynek, de nem kívánja benyújtani a felmondását, és hozzátette, még hátra van a második forduló, így folytatni fogják az eddigi munkát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a választások szabálytalansággal és rendszertelenséggel zajlottak, verekedés tört ki, illetve a szavazólapok egy része még sorszámmal sem volt ellátva.

Az egyik országos macedón televíziónak még azt is kijelentette, hogy a baloldal meggyilkolta az önkormányzati képviselőket, illetve, hogy a választások előtt még a kampány időszakában politikai gyilkosság történt, megöltek egy független polgármesterjelöltet, mely ellen a rendőrség is vizsgálatot indított.

A választásokon az eddig megszámlált szavazatok alapján, több mint 46 000 érvénytelen szavazatot találtak az urnákban.

Egyelőre még nem lehet megjósolni, hogy hogyan fogja érinteni a bevándorláspolitika az országot, ugyanis az  ilyen jellegű kérdésekben Zoran Zaev vagy nem foglalt álláspontot, vagy pedig tagadta az akcióterv létét.