A vidéki nők nemzetközi napját ünneplik Debrecenben

 

Az ENSZ közgyűlése 10 éve tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és az ebben fontos szerepet játszó vidéki nők nemzetközi napjának megünneplését. Ezt teszik most Debrecenben is azon a kétnapos nemzetközi találkozón, amely középpontjában a vidékfejlesztés és a női szerepek, értékek állnak - hangzott el az M1 Híradójában.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy megismertessék a vidéki nők pozitív helyzetét, értékeit és mindennapjait az emberekkel. Szeretnék erősíteni a vidéki nőket mind lelkileg és szellemileg is, a Debreceni Református Kollégiumban konferenciát is tartanak a témában.

A kollégium egy kisebb kiállításnak is helyt adott, ahol meg lehet tekinteni a szebbnél szebb női kezek által készített termékeket, ilyen például Tóth Klára kerámiaművész alkotásai, vagy Faludi Gabriella ékszerkészítő művei – tette hozzá.

Számos téma megjelenik a kétnapos nemzetközi találkozón, többek között azzal is foglalkoznak, hogy száz éve a nők helyzete milyen elnyomott volt az akkori társadalmakban, hogy a vidéken élő nők az “agrárium motorjai”, illetve, hogy mi a különbség egy városi és egy videki nő élete között.