Új magyar fejlesztés – életmentést oktató robottal chatelhetünk

 

Életet menthet a robot, ami Messenger üzenetekben beszélgetve segít időben megtanulni az újraélesztés lépéseit.

Az SOS Elsősegély chatbotjához bárki hozzáférhet, gyors, ingyenes, és egyértelmű szöveges üzeneteket küld.

shutterstock okostelefon chat

Évente Magyarországon 26 ezer ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Ezekben az esetekben nincs idő a mentőkre várni! A kiérkezésük előtt meg kell kezdeni az újraélesztést, aminek a folyamata mára jelentősen leegyszerűsödött.

A robot az SOS Elsősegély nevet kapta. Egy már működő vállalkozás, honlap, és ingyenesen elérhető kézikönyv után, az SOS Elsősegély Facebook-oldaláról is elérhető.

A vele folytatott interaktív beszélgetés közben bárki megtanulhat játszva életet menteni. A chatrobot az újraélesztésen kívül megtanít a stabil oldalfektetés kivitelezésére, mesél a defibrillátor-használatról. Bárki tanulhat tőle a stroke, a szívinfarktus tüneteiről, az erős vérzés, a sokk, a görcsroham ellátásáról, és a légúti idegen test eltávolításáról is.

A robot elérhető erre a linkre kattintva, vagy az SOS Elsősegély Facebook-oldalán – egyszerűen üzenetet kell neki küldeni, és válaszol.

Kampánnyal készülünk október 16-ára, az Újraélesztés Világnapjára, aminek része a chatrobot. Azokat szeretném megszólítani vele, akiknek szinte mindig a kezében van az okostelefon. A Messenger használóknak nagy kaland lehet egy chatrobottal beszélgetni, ki ne próbálná ki? Észre sem veszik, és a robot segítségével életmentő tudásra tesznek szert, miközben jól szórakoztak!” – mondta Márkus Dávid, Életmentő Érdemérmes mentőápoló, orvostanhallgató, az SOS Elsősegély vezetője, a chatrobot megalkotója.

Márkus Dávid kiemelte, hogy a chatrobot ismeretterjesztési célokat szolgál, sürgős helyzetben azonnal 104-et vagy 112-t kell hívni, mivel a robotot nem életveszélyben való tanácsadásra fejlesztették.