Országszerte hiánycikk a tűzifa

 

A tavalyi kemény tél miatt sokan előre hozták az idei tűzifavásárlást, ami miatt már nyárra lecsökkentek az erdőgazdálkodók eladható készletei, a vegetációs időszak utáni fakitermelések pedig még csak most indulnak, ezért országszerte hiánycikk lett a tűzifa - olvasható a Zalai Hírlap csütörtöki számában.

A lapnak a Földművelésügyi Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a tavalyi kemény tél miatt megnövekedett a tűzifa-felhasználás, a lakossági tűzifakészletek már a nyár elejére megcsappantak. Az elhúzódó hideg hatásra a lakossági beszerzések már a fűtési szezont követő időszakban megkezdődtek, a nagy igény miatt azonban az erdőgazdálkodók készletei nyárra a minimumra csökkentek, mert a természetvédelmi szabályok miatt a vegetációs időszakban nem, vagy csak korlátozottan lehet fát kitermelni.

Dolgoznak az ügyön

A minisztérium azt is közölte, hogy az ellenőrzési rendszereknek köszönhetően jelentősen visszaszorult a tűzifa illegális kereskedelme és az import is. “A társaságok felkészültek a szociális tűzifa biztosítására, és mindent elkövetnek az illegális tűzifaforgalom csökkenésének köszönhető átmeneti hiány miatt megnövekedett lakossági tűzifaigények kielégítése érdekében” – közölte a szaktárca.

A napilap megkeresésére a Zalaerdő Zrt. zalaegerszegi erdészete arról számolt be, hogy átmenetileg nem fogadnak új megrendeléseket, mert ellátási területükön idén a lakossági igény már meghaladta az egész éves gazdálkodási tervüket. A hiány azonban átmeneti, mert a Zalaerdő további négy erdészeténél nincs korlátozás, és hamarosan indulnak az őszi-téli fakitermelések.

Drágult a fa

Zalaegerszegen az állami erdészetnél a keménylombos lakossági tűzifa árát 1500 forinttal emelték, így nettó 15.500 forint az átvevőhelyeken a köbméterenkénti ára, ez az ország keleti felében 18.500-19.000 forint körül alakul. Egy helyi erdőgazdálkodót idézve a Zalai Hírlap arról is írt, hogy jelentős áremelés után a kályhakész fa eladási ára házhoz szállítva bruttó 30 ezer forint erdei köbméterenként, de az éves szerződött mennyiségnek így is csak a 10 százalékát tudta kiszállítani partnereinek, mert ennyit kapott meg a beszállítóktól.