Felértékelődhet a V4 szerepe az unión belül

 

A Századvég külügyi igazgatója egyebek mellett a gazdasági fellendülésben és a vezetők közötti jó kapcsolatban jelölte meg a V4-ek megerősödésének okát.

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia V4-es, mára történelminek nevezhető együttműködése több évtized óta erősen tartja magát, sőt, egyre nagyobb szava van nem csak Európában, de az intézményesített EU-ban is. Az elmúlt közel 30 évben akár fel is bomolhatott volna a szövetség, ám nem ez történt, sőt, a visegrádi négyeknek egyre meghatározóbb jelentősége van. Jelenleg – jövő nyárig – hazánk a V4 soros elnöke.

Erősödő gazdaság és jó kapcsolatok

Az erősödés és a stabil pozíció egyik, strukturális oka Szabó Dávid külügyi szakértő szerint, hogy a V4-es gazdaságok az elmúlt hat-hét évben egy „egészségesen fejlődő” képet mutatnak a többi, régebbi tagállammal összehasonlítva. Magyarország és Szlovákia is megerősödve került ki a 2008-as gazdasági válságból; az elmúlt hozzávetőleg kilenc évben megerősödtünk az unión belül, ennek megfelelően az érdekérvényesítő képességünk is javult.

Varsó, 2017. június 19. Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán Varsóban 2017. június 18-án. Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4 országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varsó, 2017. június 19.
Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán Varsóban 2017. június 18-án. Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4 országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem – folytatta Szabó Dávid –, hogy a kivételesen jó a V4-en belüli lengyel-magyar kapcsolat, illetve – ez háttérinformációkból sejthető – a négy ország vezetői között kifejezetten jól működő, dinamikus kapcsolat van.

A V4-es polgárok problémái az EU-s polgárok problémái

A V4-es együttműködésben olyan „témák” bukkantak fel az utóbbi években, amelyek nem csak a visegrádi országok polgárainak, hanem általában véve az EU polgárainak is alapvető érdekeit érintik – hívta fel a figyelmet Szabó Dávid.

Ide sorolta a migrációt, a munkanélküliség elleni küzdelmet, a gazdasági növekedés beindítását, a családpolitikát, illetve a biztonság kérdését és a terrorizmus elleni harcot is. Ezek közül néhányról sajnos nagyon kevés szó esik Európában, ugyanakkor húsba vágó kérdések – szögezte le a külügyi szakértő.

Hozzátette, hogy mindezekre a kérdésekre mind a négy visegrádi országban megvannak az úgynevezett „jó gyakorlatok”, valamint a kezdeményezőképesség is arra, hogy ezeket a kérdéseket EU-s szinten is felvessék.