Árvízvédelmi beruházás indult

 

Az árvízvédelmi kockázatot csökkentő, 12 milliárd forintos költségvetésű beruházás indult uniós támogatással az Alsó-Tisza mindszenti és a Hármas-Körös torkolati szakaszán - közölte a regionális vízügyi igazgatóság vezetője pénteken a helyszínen.

Kozák Péter elmondta, a tervek szerint 2019 novemberére befejeződő fejlesztések célja az elöntési kockázat és a védekezési költségek csökkentése, a térség településein – Baks, Szentes, Apátfalva, Mindszent, Szegvár – élő több mint 45 ezer ember biztonságának javítása.

A Tisza bal partján Mindszent térségében mintegy 5,4 kilométer hosszúságban a mértékadó árvízi szintnek megfelelően, mintegy 120 centiméterrel megemelik a töltéskoronát, ezzel párhuzamosan megerősítik a töltéstestet is, a mentett oldalon 1:4, a vízoldalon 1:3 lejtésű rézsűt kialakítva. A védekezési munkálatok megkönnyítése érdekében üzemi út is épül.

Hasonló munkálatok indulnak a Hármas-Körös bal partjának torkolati szakaszán 4,3 kilométer hosszúságban – közölte a szakember. Árvízkapu épül a Dongéri-főcsatorna és a Sámson-Apátfalvai-főcsatorna torkolatánál, így a továbbiakban a magas vízszintek idején nem éri árvízi terhelés a csatornák töltéseit.

Annak érdekében, hogy a térségben összegyűlő belvizet árvizek idején is át tudják emelni a Tiszába, az igazgatóság 40 mobilszivattyút is vásárol – tudatta az igazgató. A projekt része a korábbi árvizek idején megsérült Mindszent I. szivattyútelep és az ahhoz kapcsolódó, a töltést keresztező és jelenleg már árvízi kockázatot jelentő műtárgyak elbontása, valamint a Mindszent II. szivattyútelep felújítása és kapacitásának bővítése – mondta Kozák Péter.