Orbán Viktor Donald Trump vendéglistáján

 

Szabó László, hazánk washingtoni nagykövete adott interjút a Figyelőnek a magyar-amerikai politikai és gazdasági kapcsolatok alakulásáról.

Szabó László szeptember elején adta át megbízólevelét Donald Trump amerikai elnöknek, ezzel kapcsolatban a Figyelőnek elmondta: kifejezetten jó benyomásokkal távozott a Fehér Házból. Az aznapi 12 nagykövetből Donald Trump vele találkozott másodikként, ami azt jelenti a diplomácia nyelvén, hogy tisztelik hazánkat – mondta el a nagykövet, aki július óta teljesít szolgálatot a tengerentúlon.

Forrás: Magyarország Washingtoni Nagykövetsége

Forrás: Magyarország Washingtoni Nagykövetsége

Trump elnök az eseményen elmondta: erős és bátor embernek tartja Orbán Viktort, valamint hogy pontosan tudja, hogy a miniszterelnök kiállt a megválasztása mellett Tusnádfürdőn. Azt is hozzátette: a magyarok nagyszerűek.

Orbán Viktor és Donald Trump  az amerikai választások után telefonon egyeztettek már korábban, majd a májusi NATO-csúcson találkoztak is. Az amerikai elnök elmondta Szabó Lászlónak: a miniszterelnök rajta van a vendéglistáján. Ugyanakkor, mint azt a nagykövet megjegyezte, Trumpnak előbb egy “apró ügyet”, az észak-koreai válságot kell megoldania.

Szabó László szerint az amerikaiak elismeréssel adóznak amiatt, hogy a magyar katonák ott vannak Afganisztánban, Irakban, Koszovóban, valamint részt veszünk a Baltikum légvédelmében. Hozzátette: Orbán Viktor kinyilvánította azt is, hogy a NATO előírásainak megfelelően a GDP 2 százalékára emelik a honvédelmi kiadások mértékét – ezzel pedig az USA-ban is tisztában vannak.

Rávilágított arra is, hogy az szja és a társasági adó drasztikus csökkentése rendkívül vonzóvá tette hazánkat a kinti befektetők számára. Idehaza már most 1700 amerikai vállalkozás ad munkát közel százezer magyarnak.

A teljes interjút a Figyelő friss számában olvashatja.