Az aradi vértanúkra emlékezik az ország – Íme a program

 

Október hatodika az Aradi Vértanúk Emléknapja.

Koszorúzással, szabadtéri kiállítással és rendkívüli történelemórával emlékezik az ország az október 6-ai Nemzeti Gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett tizenhárom vértanú honvédtábornokra és gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat október 6-án, pénteken reggel 8 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját.

Budapest, 2016. október 6. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth téren az aradi vértanúk emléknapján, 2016. október 6-án.  A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. október 6.
Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth téren az aradi vértanúk emléknapján, 2016. október 6-án. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A megemlékezés délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. A Nemzeti Sírkertben 08:30 és 17:30 között rendkívüli történelemóra várja az érdeklődőket. Október 6-tól október 13-ig látható ugyanitt a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás, amely az aradi vértanúk szeretteinek állít emléket, nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának terheit.

1849. október 6-án végezték ki a magyar forradalom és szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát Aradon, gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét pedig Pesten. A Kormány döntése értelmében október 6-a 2001 óta Nemzeti Gyásznap.

További részleteket itt talál.