Hogy lehet „visszaszívni” a már elküldött e-mailt?

 

Véletlenül kattintunk a „Küldés”, vagy pláne, a „Küldés mindenkinek” gombra és egy másodperc múlva bánjuk is? Van megoldás a megelőzésre.

Kivel nem történt meg, hogy kicsúszott egy szerencsétlen fogalmazás, vagy téves volt a címzett, netán az is megkapta a levelet, akinek nem kellett volna?

Sajnos, nem találni a „Visszavonás” gombot a Gmail-ben. Pedig ott van!

A beépített változat

Kevesen tudnak róla, de pár kattintással külső program nélkül aktiválható a Gmail visszavonás funkciója.

Kattintsunk a Gmail fogaskerékre, a „Beállítások”-ra, s megnyíló ablakban az „Általános” fül alatt válasszuk a „Küldés visszavonása” lehetőséget.

Gmail kuldes visszavonasa

Dönthetünk 5, 10, 20 vagy 30 másodperces visszavonásról, csak ne felejtsünk el legörgetni és a „Változtatások mentése” gombra kattintani.

A jövőben az elküldött levél nyomán megjelenik a beállított ideig a „Visszavonás” link.

visszavonas

Ha 30 másodpercnél hosszabb türelmi időt akarunk igénybe venni, arra is van lehetőség bővítmény telepítésével.

Profi, de ingyenes megoldások

Elérhető több olyan böngésző-bővítmény, amely a Gmail beépített megoldásánál jóval összetettebb szolgáltatásokat képes nyújtani.

Adott például a Criptext. A Chrome-ra és a Safari-ra készült bővítménye működik, a Firefoxhoz és az Outlookhoz fejlesztik.

Criptext Gmailre

Aktiváláshoz a Chrome-ban lépjünk a jobb felső sarokban a három pöttyre, majd a További eszközök/Bővítmények/További bővítmények letöltése menüpontban keressünk a „Criptext”-re és adjuk hozzá a böngészőhöz.

Alkalmazásával nem csak visszahívni lehet a leveleket (ha képernyőképet nem készítettek róla, csatolmányostól eltűnik az üzenetünk tartalma a címzettnél), hanem titkosítani, követni tudjuk (mikor nyitották meg, elolvasták-e), sőt túlméretes fájlok küldésére is jó.

Digify Gmail

Hasonló szolgáltatást nyújt – a titkosítás kivételével – a “Digify for Gmail” bővítmény.

Mindkettőben beállítható akár az is, hogy a levelünk bizonyos idő múlva külön beavatkozás nélkül, automatikusan megsemmisüljön.