Botka László tündöklése és bukása

 

Botka László egymillió új szavazót ígért az MSZP-nek, amikor kiderült 2016-ban, hogy ő lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Karrierje végére azonban nemhogy nem tudta megtartani ígéretét, csúfos vereséget is szenvedett.

A Szegedma szépen összeszedte a kutatási eredményeket Botka László karrierjével kapcsolatosan, és a szocialisták exminiszterelnök-jelöltje ezúttal nem tudhat be magának nagy sikereket. Olyannyira nem, hogy mára a Jobbik is megelőzte a pártot, ami nem nagy csoda, ha visszaemlékszünk a Botka László körül kialakult botrányokra.

A sor a Republikon Intézet és Közvéleménykutató felmérésével indul, ezt a 24.hu publikálta még június végén. Nem sokkal azután, hogy az MSZP kongresszusán 94 százalékos többséggel döntöttek úgy, hogy Botkát indítják miniszterelnök-jelöltnek. Már ekkor látható volt, hogy az MSZP szavazók nem repkednek örömükben:  májusról júniusra a teljes népességben 3, a pártválasztók között pedig 2 pontot esett a szocialisták támogatottsága.

Szemüveg lencséjében látszódik Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének arca a kormányfőjelölt Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! címmel tartott utcafórumán a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen 2017. április 5-én.MTI Fotó: Kovács Tamás

Szemüveg lencséjében látszódik Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének arca a kormányfőjelölt Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! címmel tartott utcafórumán a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen 2017. április 5-én.MTI Fotó: Kovács Tamás

Júliusban azonban a Medián már történelmi mélypontot mért a párt népszerűségét tekintve. A felmérés az “Egész pályás feltámadás” címet kapta, utalva a kormánypártok megerősödésére. Ekkor az MSZP a teljes népesség körében nyolc, a választani tudók körében tizenhárom, és a választani tudó “biztos” szavazók körében 12 százalékon állt.

Július közepén a Publicus is végzett egy felmérést, és a Vasárnapi Hírekben publikálták a szocialisták számára legkedvezőbb kutatást. Itt ugyanis a Jobbik nem tudta megelőzni az MSZP-t. Az intézet július 13. és 18. között végzett felmérése alapján a Fideszre az összes megkérdezett 25, az MSZP-re 13, a Jobbikra pedig 10 százaléka szavazna, míg az LMP és a DK támogatottsága 3-3 százalékos; a Momentumé 2, a Kétfarkú Kutya Párté 1, az Együtt, Párbeszéd és az MLP támogatottsága nem érte el az 1 százalékot sem.

Augusztus elsején jelent meg a Republikon Intézet – amelynek vezetője egyébként az egykori szabaddemokrata Horn Gábor - újabb felmérése, amely a “Tovább erősödött a Fidesz, bajban az MSZP” címet kapta.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszél a Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! címmel tartott utcafórumán a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen 2017. április 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszél a Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! címmel tartott utcafórumán a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen 2017. április 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A kutatásban akkor a következőképp fogalmaztak a szakértők: “Valamelyest – egy százalékpontot a teljes népességben és a pártválasztók között is – erősödött a Jobbik, míg az előző hónap után tovább csökkent az MSZP támogatottsága. A szocialista párt a teljes népességben már csak 8, a pártválasztók között 15 százalékon áll, ez egy, illetve két százalékponttal kevesebb, mint júniusban”.

Ezzel szemben a Nézőpont felmérése szerint  júliusban változatlanul a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatta a kormánypártokat. A Jobbik tábora 11, míg az MSZP-tábor 7 százalékon állt a teljes népesség körében. A kisebb pártok közül a DK 4, az LMP és a Momentum Mozgalom pedig 2 százalékon állt. Az Együtt, a Liberális Párt és a Kétfarkú Kutya Párt tábora 1 százalékos, míg a Párbeszéd ezúttal nem érte el a mérhetőségi szintet.

A szocialisták népszerűségvesztéséről és a párton belüli harcokról egyébként augusztusban már egy baloldali hetilap, a Hetek is írt. A Jobbik térnyerése, a párton belüli harcok,  és a folyamatos üzengetés miatt a várt erősödés elmaradt, a szocialista párt elvesztette középpárti jelentőségét és Botka Lászlóval az élen mélyrepülésbe kezdtek.

Budapest, 2017. szeptember 16. Botka László, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja választmányának ülésén a budapesti Flamenco szállóban 2017. szeptember 16-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2017. szeptember 16.
Botka László, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja választmányának ülésén a budapesti Flamenco szállóban 2017. szeptember 16-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Tárki kutatása alpján a Fidesz-KDNP erősödése és a baloldal gyengülése jellemezte az elmúlt negyedévet. A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP az áprilisi 33 százalék után 35 százalékra, a pártválasztók körében pedig 51 százalékról 55 százalékra erősödött. A Tárkinál is második Jobbik népszerűsége mindkét csoportban stagnál, a teljes népesség körében 11, míg a pártválasztók körében 17 százalékos. Az MSZP támogatottsága viszont a teljes népesség körében az áprilisi 10 százalékról júliusra 7 százalékra, a pártválasztók körében pedig 15 százalékról 11 százalékra csökkent.

A Republikon szeptemberi közvélemény-kutatásából egyértelműen kiderül, hogy az MSZP megalázó vereséget szenvedett már akkor, habár az országgyűlési választásokat csak áprilisban tartják majd. A 24. hu a szeptemberi kutatással kapcsolatban a következőképp fogalmaz: “Fél évvel a 2018-as parlamenti választás előtt nemcsak hogy egyik párt sem veszélyezteti a Fidesz vezető helyét, de a Jobbik és az MSZP még veszített is népszerűségéből. A szocialisták támogatottsága mélyponton van. Ezek a borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről”.

A szocialisták tehát a pártválasztóknál 3 százalékpontot vesztett, 14-ről 11 százalékra zuhant, ez pedig a párt legrosszabb eredménye, amióta a Republikon méri a politikai erők támogatottságát.

A Medián szeptember végi adatait a Szegedma például Botka bukásának határozott előjelének tartja. A szeptember 27-én publikált elemzés Botka László teljes kudarcára utal. Az alig 3 nappal Botka megbukása előtt publikát adatsor alapján a szocialisták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó „biztos” szavazók körében nem éri el a 10 százalékot, mivelhogy a Medián 9 százalékra mérte az MSZP-t.

Ha visszaemlékszünk, hogy Botka László kampánya a “Fizessenek a gazdagok!” felkiáltással indult, talán még az a kilenc százalék is csoda, hogy összejött.

Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltje a Kispesti Centrum Áruház parkolójában tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 16-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltje a Kispesti Centrum Áruház parkolójában tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 16-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A szocialisták volt miniszterelnök-jelöltjének a népszerűségén nem segítettek a politikai botrányok, úgy mint a SZEVIÉP-ügy, és a luxusnyaralások sem tettek jót a hírnevének, illetve az sem meglepő, hogy a Rolex-botrány kirobbanása után már csak nagyon kevesen tudták komolyan venni  a szocialisták ex-miniszterelnök-jelöltjét. Ezek után még kiderült, hogy a Botka-család használatában van egy 25 milliós, egyedi, limitált kiadású és fullextrás Jeep Grand Cherokee is, ami szintén nem került bele Botka László vagyonnyilatkozatába.

A Jeep-botrány alig csitult, a hvg.hu kiderítette, hogy Botka László egy exkluzív ingatlanban, egy szegedi halastó partján él, és az ingatlan kapcsán is kimaradt egy 300 négyzetméteres földdarab a vagyonnyilatkozatból.

Emellett ott van még a parkolóbotrány is, a Czeglédy-ügy, az össze-vissza nyilatkozás a kerítésről, a Gyurcsány Ferenccel való összefogásról. Ezek után nem is csoda, hogy az MSZP-re már valószínűleg csak régi szocialista keménymag szavazna.

Sőt, a csúfos bukás után a Fidesz még egy időközi választás lehetőségét is felvetette, arra hivatkozva, hogy Botka László erkölcsi mélypontra süllyedt.