Beindult az újabb miniszterelnök-jelölti casting

 

Ahogy az várható volt, Botka László visszalépése után beindult a miniszterelnök-jelölti casting a baloldalon. Kovács László, az MSZP volt elnöke reggel a Kossuth rádió vendége volt, és neki már van is ötlete, hogy ki lenne a megfelelő jelölt. De nevet egyelőre nem mondott. A Fidesz szerint megint bebizonyosodott, hogy a baloldalon „Gyurcsány Ferenc a főnök”, és a volt kormányfő embere lesz majd Botka László utóda.

Kovács László szerint hiba volt, hogy Botka László élesen elutasította Gyurcsány Ferencet. Az MSZP volt elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a szocialisták immár ex-miniszterelnök-jelöltje helyett a baloldalnak most egy tapasztalt vezetőre van szüksége.

A volt elnök nem árulta el, hogy pontosan kire gondol, csak annyit mondott: „az összefogást olyannak kell vezetnie, akinek volt már köze a miniszterelnöki munkához.”

Hétfőn jelentette be lemondását Botka

Botka László hétfőn jelentette be, hogy inkább visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől, mert szerinte a baloldali pártok célja nem a győzelem, csupán annyi, hogy néhányan parlamenti helyet szerezzenek.

Botka László visszalépését azzal indokolta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott: „egyik szemem sír, a másik nevet”. Nem fog pezsgőt bontani Botka László lemondása után, de szerinte nélküle biztosan könnyebb lesz a megegyezés.

A DK-val igen, de Gyurcsánnyal nem akart összefogni Botka

A két politikus január óta vitázott egymással, Botka László ugyanis a DK-val igen, Gyurcsány Ferenccel viszont nem akart összefogni. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére nem volt hajlandó hátra lépni, szakértők szerint a konfliktus viszont így is inkább az ő malmára hajtotta a vizet. Míg Botka Lászlót a saját pártján belül is egyre többen kritizálták, addig Gyurcsány Ferenc mögé a DK egyöntetűen felsorakozott.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke szerint ebben a szituációban, amit valóban nehéz leírni egy szállodai lengőajtóhoz tudná hasonlítani. Mint fogalmazott: „amikor kicsapódik, és az ember nem vigyáz, akkor hason vágja.”

Az ATV-ben Hiller István az MSZP választmányi elnöke is úgy fogalmazott: Botka László miniszterelnök-jelöltsége nem nevezhető éppen sikeresnek, de szerinte még mindig nem késő felállni a padlóról. Azt, hogy ki lesz az új jelölt, ő sem árulta el.

Molnár Gyula nem tudta, válaszolhat-e az M1 kérdéseire

Az M1 stábja szerdán arra is kíváncsi volt, hogy Botka László lecserélése után megszűnik-e a szegedi polgármester által meghirdetett média bojkott, Molnár Gyula, az MSZP elnöke azonban maga sem volt biztos benne, hogy válaszolhat-e az M1 kérdéseire.

Végül megígérte, hogy a kérdésekre adott választ inkább beleszövi majd a sajtótájékoztatójába, ahol annyit mondott: továbbra is érdekeltek az együttműködésben, az új jelöltről viszont tőle sem tudtunk meg többet.

A Fidesz szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány mozgatja a szálakat

A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont egyértelmű, hogy a háttérből ismét Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat, aki először erkölcsileg és anyagilag tette tönkre a Szocialista Pártot, most pedig megpróbálja politikailag is bekebelezni azt.

Összefogásról tárgyaltak más baloldali pártok is

Az Együtt és a Párbeszéd megállapodott arról, hogy összefognak, de azt még nem tudják, pontosan hogyan. Az LMP és a Momentum egyelőre nem kér ebből az összefogásból sem, nem mentek ugyanis el a szerdai egyeztetésre. Továbbra is kérdés a Jobbik szerepe, egyre több baloldali szereplő szeretné őket is azon az oldalon látni.

Az Új Pólusnak nevezett tömörülés négy pártja közül így csak kettő volt jelen a megbeszélésen, ugyanis az LMP és a Momentum tagjai nem jelentek meg.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a tárgyalás után azt mondta: készen állnak arra, hogy – a 2014-es szétválás után újra – az Együttel közösen induljanak a jövő évi választáson. Mint mondták közös listáról még nem tárgyaltak, de odáig már eljutottak, hogy nem is utasítják el azt.

„A választókkal kell együttműködni”

Az egyeztetésre meghívott Momentum azt közölte, hogy a programjuk még nincs kész, ezért arról nem tudnak tárgyalni, és az LMP társelnöke is emailben jelezte, hogy nem vesznek részt a megbeszélésen. Szél Bernadett leveléből az Együtt vezetője idézte a távolmaradás indokát.

Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint nem újabb politikusi tárgyalásokra, hanem a választópolgárokkal való együttműködésre van szükség – jelentsen ez bármit is.

A Jobbik szerepe továbbra is kérdéses

Továbbra is kérdés a Jobbik szerepe, egyre több baloldali szereplő szeretné őket is az ő oldalukon látni. Vona Gábor, a Jobbik elnöke az LMP-vel való lehetséges együttműködésekről beszélt szerdán, az esztergomi tévében. Az elnök kijelentette: több politikai erővel is hajlandók konstruktív vitákat folytatni. Mint mondta: „ki tudja még milyen új pártok tűnhetnek fel, velük viszont nem össze kell állnunk, hanem velük végre konstruktív vitákat kellene folytatnunk az ország felemeléséről.”

Az LMP korábban már többször is leszögezte: egyetlen jelenlegi parlamenti párttal sem akarnak választási megállapodást kötni, de azt is hozzátették, hogy nem elzárkóznak, hanem értékalapon válogatnak.

Botka egyébként korábban egymillió új szavazót ígért az MSZP-nek, amikor kiderült 2016-ban, hogy ő lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Karrierje végéra azonban csúfos vereséget szenvedett. Erről szóló cikkünket ide kattintva megtekintheti.