Áder: Montenegró áll legközelebb az uniós csatlakozáshoz

 

A Balkán országai közül Montenegró áll a legközelebb az európai uniós csatlakozáshoz - jelentette ki Áder János, amikor találkozott Filip Vujanovic montenegrói államfővel Cetinjében, az elnöki palotában.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Európa stabilitásának és biztonságának alapvető feltétele az egyértelmű uniós bővítési politika. Áder János kiemelte, hogy a 2016-os népszavazás után Montenegró vezetése két világos célt tűzött ki maga elé, a NATO- és az európai uniós csatlakozást. Az első cél teljesüléséhez a magyar államfő gratulált, az uniós csatlakozás kapcsán pedig hangsúlyozta: Montenegró olyan jelölt, amely társadalmi feszültségektől mentes, példaértékű a szomszédságpolitikája, és komoly gazdasági gyarapodást tudott felmutatni az elmúlt években.

Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart Filip Vujanovic montenegrói elnökkel folytatott megbeszélés után a cetinjei Elnöki Palotában 2017. október 4-én. Áder János kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Montenegróban (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Leszögezte: amikor uniós partnereivel a csatlakozásra váró országokról beszél, azt szokta mondani – és ez a magyar állam álláspontja is -, hogy világos feltételekre, egyértelmű határidőkre és hatékony tárgyalásokra van szükség az unió részéről. Azt is egyértelműen rögzítenie kell az uniónak, hogy aki teljesítette a feltételeket a megfelelő határidőig, “az jöhet, az az unió tagjává válhat” – fogalmazott.

A magyar államfő szerint egy világos uniós politika messze túlmutat az adott ország személyes érintettségén. Ez Európa stabilitásának, biztonságának alapvető érdeke, az unió és vezetői szavahihetőségének fokmérője, és a Balkán stabilitásának záloga. Ezért fontos lenne ezeket a tárgyalásokat felgyorsítani – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország Montenegró csatlakozását továbbra is támogatni fogja, mert Montenegró példája ösztönzőleg hathat a többi csatlakozni kívánó országra.

Áder János köztársasági elnök (b) és Filip Vujanovic montenegrói elnök beszélget, miután az államfő katonai tiszteletadással fogadta magas rangú vendégét a cetinjei Elnöki Palota előtt 2017. október 4-én. A háttérben Herczegh Anita, Áder János felesége (b) és Svetlana Vujanovic, Filip Vujanovic felesége – Áder János kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Montenegróban (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Az MTI kérdésére, hogy a V4-országok jövő hét végi, magyarországi elnöki találkozóján szóba kerülhet-e Montenegró uniós integrációja, Áder János úgy felelt: három téma lesz napirenden, amelyből az egyik a Nyugat-Balkánról szóló tanácskozás. Mint mondta, kíváncsi lengyel, cseh és szlovák kollégája véleményére. ”Megpróbálom meggyőzni őket arról, azt hiszem, nem leszek sikertelen, hogy azt a megközelítést vallják, amit az imént elmondtam” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: ha ebből közös V4-es álláspont lehet, akkor ennek az unióban is komolyabb a politikai súlya.

Felidézte, hogy egy interjúban azt mondta, a Balkán puskaporos hordó. Ha megnézzük, milyen társadalmi, politikai konfliktusok halmozódtak fel, milyen gazdasági, szomszédsági ügyek vannak, akkor van tennivaló bőségesen. Ebben az Európai Uniónak elévülhetetlen felelőssége volt, és lesz a jövőben is, csak egy világos integrációs politika segíthet a hosszú távú megoldásban – tette hozzá. Áder János arról is szólt, reméli, hogy a magyar vállalkozások a jövőben is komoly érdeklődést mutatnak majd Montenegró iránt.


Áder János Montenegróban

 

Filip Vujanovic elmondta, kétszeresen is hálásak Magyarországnak Montenegró integrációjának segítéséért, hiszen Magyarország jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Montenegró NATO-taggá válhasson. A békefenntartó missziókban való részvételhez is komoly segítséget nyújtott a Magyar Honvédség. A montenegrói elnök azt mondta, meggyőződése, hogy az uniós csatlakozási folyamatuk is sikeresen folytatódik.

Filip Vujanovic kiemelte, hogy jelentős a magyar cégek jelenléte Montenegróban. Kiemelte, hogy a Hunguest Hotels két szállodát is megvásárolt Herceg Noviban, az OTP Bank pedig a montenegrói központi bankot privatizálta korábban. Szólt arról, hogy több mint 470 millió eurót fektettek be magyar cégek Montenegróban az elmúlt években. Tavaly több mint 34 millió euró volt a Magyarországról érkező befektetés, és a kivitel is jelentősen növekedett Magyarország felé. Arról is szólt, hogy komoly a turisztikai együttműködés a két ország között, egyre több turista érkezik Magyarországról a nyári szezonban.

A Balkánra nehezedő migrációs nyomás eddig ugyan elkerülte Montenegrót, de tavaly év elején a kormány azt kérte Magyarországtól, hogy 25 kilométernyi drótkerítéssel támogassák a határvédelmet. Ezt végül nem vették igénybe. Az ezzel kapcsolatos kérdésre a montenegrói elnök azt mondta: meggyőződésük, hogy a migrációs válság az Európai Unió és Törökország közötti viszonytól függően javulni, rendeződni fog. Remélik, hogy sikerrel jár a válságkezelés azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek.

Áder János szerdán délelőtt érkezett Montenegróba. A nap folyamán találkozik Ivan Brajovic parlamenti elnökkel, és munkaebéden vesz részt Dusko Markovic miniszterelnökkel. A magyar államfő a látogatás második napján koszorút helyez el az Osztrák-Magyar Monarchia egykori katonai temetőjében Herceg Noviban.