Nézőpont: Az MSZP vezetése soha nem „kedvelte” különösebben Botkát

 

Többnyire kudarcként, bukásként értékelik a pártok az MSZP-s Botka László lemondását a miniszterelnök-jelölti posztról, az MSZP pedig – hivatalos kommunikációjában legalábbis – némileg megosztott a kérdésben. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője az MSZP-n belüli hatalmi harcok újra fellángolására számít, valamint arra is, hogy korábbról ismert szocialista vezetők bukkanhatnak fel az újabb miniszterelnökjelölt-keresés során.

Botka László hibát hibára halmozott az elmúlt kilenc hónapban, egyebek mellett nem tudott szavazókat sem hozni az MSZP-nek. Hétfői bejelentése tehát a kudarc elismeréseként értelmezhető – szögezte le a hirado.hu megkeresésére Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

Mint arról lapunk is beszámolt, Botka László hétfőn délelőtt közleményben és szegedi sajtótájékoztatóján is bejelentette: lemondott a miniszterelnök-jelölti posztról. Szeged szocialista polgármestere döntését egyebek mellett azzal indokolta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban.

Az MSZP léte a tét

Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy értékelte Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”, valamint a „karakteres” szociáldemokrata politika folytatását ígérte. A Fidesz úgy reagált: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A kormánypárt úgy fogalmazott: „a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik. A Jobbik úgy kommentálta Botka visszalépését, hogy ezzel elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt mondta: Botka lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát, az LMP szerint pedig ez egy „nehéz pillanat”.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b) és Botka László, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje A demokratikus pártok együttműködéséről címmel tartott sajtótájékoztatón a párt újbudai irodájában 2017. szeptember 25-én. Az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Fodor Csaba szerint ugyanakkor kifejezetten rossz döntés született az MSZP szempontjából: „innentől kezdve a párt léte a tét” – fogalmazott, utalva a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatására, amely szerint minden eddiginél alacsonyabb a szocialisták támogatottsága, a teljes felnőtt népesség körében 6 százalék szimpatizál az MSZP-vel.

Nem voltak oda Botkáért?

A szocialista párt a jelek szerint következetesen és gyorsan reagált, amikor Botka László lemondását követően gyakorlatilag eltüntette a politikust az MSZP hivatalos portáljáról. Fodor Csaba szerint nehéz megítélni, hogy pontosan mi állhat ennek hátterében, az viszont „tény, hogy az MSZP vezetése soha nem ‘kedvelte’ különösebben Botkát, csak a siker és az egyéni érdekek – plusz mandátumok – reményében támogatták őt”.

Botka László az MSZP utcafórumán a debreceni Kossuth téren 2017. április 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Várható menetrend: válságkezelés, kongresszus, belső harcok, casting

A szakértő arra számít, hogy várhatóan újraindul a baloldali kormányfőjelölt-kereső „casting”, és szinte biztos, hogy nem az első jelöltek lesznek a befutók. „Ennek egyenes következménye az újbóli válságkezelés, megismételt kongresszus, valamint a korábbi vezető szocialista politikusok aktivizálódása, a belső hatalmi harcok fellángolása és nyilvánosság előtt történő megvívása” – fejtette ki.

Az eseményeknek, amelyet Botka László lemondása indított el, Fodor Csaba szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a látványosan balra nyitó LMP lehet a nyertese, a Jobbik ugyanakkor biztosan nem fog tudni profitálni az MSZP várható gyengüléséből. A párt ugyanis – szögezte le Fodor Csaba – a belső feszültségek, a félresiklott néppártosodás és az ellentmondásos kommunikáció miatt eleve válságban van.