Brenzovics: Az ukrán médiának fel kellene hagynia magyarellenes kampányával

 

Mindenekelőtt az Ukrajnában folyó magyarellenes médiakampánnyal kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk - jelentette ki az MTI-nek kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

A hétfői ukrán belügyminiszteri bejelentésre reagálva, amely szerint Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő bűnözőket fogtak el, Brenzovics László telefonon elmondta, hogy a nagy nehézségek árán megépített honfoglalási emlékművet kezdettől fogva számos támadás érte, többször festékkel öntötték le, felgyújtották. A mostani eset is ebbe a körbe tartozik, és legfeljebb annak lehet örülni, hogy a hatóságok ezúttal idejében kézre kerítették a provokáció elkövetésére készülő bűnözőket – tette hozzá.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (MTI Fotó: Balázs Attila)

A KMKSZ elnöke kifejtette: a kárpátaljai magyarság elleni provokációk hátterében egyaránt lehetnek olyan ukrajnai politikai erők vagy külföldi államok, amelyeknek érdekében áll az ukrán-magyar kapcsolatok megrontása, vagy aláásása. Azonban az is nyilvánvaló – emlékeztetett -, hogy az utóbbi egy évben az ukrán médiában magyarellenes kampány folyik. Mindenekelőtt ezzel kellene felhagyni, hogy megszűnjenek a kárpátaljai magyarság elleni provokációk – mutatott rá Brenzovics László.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Kárpátalján elfogtak egy Cserkaszi megyei bűnözőkből álló csoportot, amelyet más provokatív cselekmények elkövetése mellett a vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására béreltek fel – a tárcavezető állítása szerint – a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök mögött álló egykori Régiók Pártjának Oroszországba menekült vezető tisztségviselői.