Amerika történelmének legvéresebb fegyveres ámokfutása

 

Tovább nőtt a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak száma, helyi idő szerint hétfő kora estére elhunyt a tömegmészárlás ötvenkilencedik áldozata. Egy 64 éves férfi gépfegyverével több száz lövést adott le egy zenei koncert alatt, majd a rendőrség megérkeztével végzett magával. További 527 sebesültet kórházakban ápolnak, a támadás az Egyesült Államok jelenkori történelmének legvéresebb fegyverrel végrehajtott tömegmészárlása. A merénylet elkövetését hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta, a kapcsolat viszont nem bizonyított.

 


Lövöldözés Las Vegasban

  • Hétfő kora estére elhunyt a tömegmészárlás ötvenkilencedik áldozata,  527 további ember megsebesült a lövöldözés során
  • Az Iszlám Állam terrorszervezet hétfőn magára vállalta magára a Las Vegas-i tömeggyilkosságot, de a kapcsolat kérdéses
  • A 64 éves férfi öngyilkosságot követett el hotelszobájában, még mielőtt a rendőrök elfoghatták volna
  • A lövöldözés az Egyesült Államok jelenkori történelmének legvéresebb fegyverrel végrehajtott tömegmészárlása
  • A támadásnak nincs magyar érintettje

Hamar azonosították a gépfegyverrel lövöldöző férfit, aki a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletének egyik erkélyéről lőtt a tömegbe helyi idő szerint vasárnap este. A 64 éves Stephen Paddock öngyilkos lett, a rendőrség meglátása szerint egyedül hajtotta végre a támadást. Egyelőre a helyi hatóságok sem tudják a támadás valódi okát, de nem tartják valószínűnek, hogy terrorcselekmény történt.

Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak.

A lövöldözés Jason Aldean énekes koncertje végén kezdődött, majd kis idő után abbamaradt. A támadó azonban újra lőni kezdett a tömegbe, ekkor már mindenki fejvesztve próbált menekülni a parkolók irányába. Sokan asztalok alá bújtak, melyeket később arra használták, hogy biztonságba szállítsák a sebesülteket.

Az ABC televízió felvételei megrázó eseményeket, a lövöldözés alatti pánikot mutatják be. Csak erősebb idegzetű olvasóink tekintsék meg!

A szemtanúk szerint a fegyveres támadó több száz  lövést leadott egy automata fegyverrel. Rengeteg embert megsebesített, emberek százai szaladtak ki a a koncertről, sokan a parkoló autók felé vették az irányt. A sebesültek a járművek között próbáltak megpihenni, hogy megvizsgálják lőtt sebeiket.

“Mindenütt vér volt. Az emberek a parkolóban feküdtek, megpróbálták elállítani a vérzést – mesélte az egyik szemtanú, aki a CBS-nek elmondta, hogy ő a koncert első sorában állt, amikor repülni kezdtek a golyók az emberek felé. A zenét hallgatók eleinte leguggoltak, lefeküdtek a földre, így próbálták elkerülni a golyókat. A támadó azonban gépfegyverével több száz lövést adott le, így nem volt hová menekülni.

#MandalayBay right now. STAY off the Los Vegas strip! #PrayForVegas pic.twitter.com/P4FHODKE8m

— (@nickitellem) 2017. október 2.

A lövöldözés helyszíne “háborús övezethez” hasonlít

“Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva” – mondta a nevadai kormányzó, Brian Sandoval. Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak.

Bejelentkezett az Iszlám Állam, az FBI cáfol

Az Iszlám Állam vállalta a támadás elkövetését - közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség, amely szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra.

Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótájékoztatón viszont a leghatározottabban hangsúlyozta:  a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

Nincs magyar áldozat

Megdöbbentőnek nevezte az utóbbi napok észak-amerikai erőszakhullámát az M1 hírcsatornának nyilatkozva hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, a helyi hatóságok tájékoztatása szerint egyik támadásnak sincs magyar érintettje.

Mindenkit meglepett

Floridában élő testvére, Eric Paddock  egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy “derült égből villámcsapásként” érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermekei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is.

Sebesült férfit visznek a Las Vegas-i Tropicana szállodában 2017. október 1-jén, miután több embert meglőtt egy fegyveres - a legfrissebb jelentés szerint, amely egy kórházi szóvivőre hivatkozik, az incidensnek két halálos és 24 sebesült áldozata van; az elkövetőt a rendőrök lelőtték (Fotó: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens)
Sebesültet visznek a Las Vegas-i Tropicana szállodában 2017. október 1-jén, miután több embert meglőtt egy fegyveres – a legfrissebb jelentés szerint, amely egy kórházi szóvivőre hivatkozik, az incidensnek két halálos és 24 sebesült áldozata van; az elkövetőt a rendőrök lelőtték (Fotó: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens)

Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap riporterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt. Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye volt, amely Alaszkára érvényes. Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

Bankrabló volt az apja

A merénylő apja, Patrick Paddock az 1960-as években bankrablóként volt ismert, sőt szerepelt az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listáján. A börtönből is megszökött, és több mint tíz éven át bujkált a hatóságok elől.

Nevadában nem nehéz gépfegyvereket felhalmozni

Nevada államban egyébként a “leglazábbak” a fegyvertartási törvények. Az emberek szabadon hordhatnak maguknál lőfegyvereket, még fegyvertulajdonosként sem kell regisztrálniuk. A vásárlásnál ugyan leellenőrzik a jövőbeli tulaj hátterét, de a pisztolyokat és puskákat rengeteg esetben továbbadják – sokszor ismeretlen embereknek.

Az államban szabadon lehet automata vagy félautomata fegyvert vásárolni, a lőszereket is korlátlan mennyiségben árulják. A Las Vegas-i lövöldöző is az automata fegyverének köszönhetően tudott ekkora pusztítást véghez vinni viszonylag rövid idő alatt.

(Fotó: EPA/PAUL BUCK)

Profi módon választotta ki a helyszínt a támadó

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 híradójában nyilatkozott. Szerinte, az illető abszolút profi módon választotta ki a helyszínt. Las Vegas a szórakozás központja, így mindazok, akik a szerencsejáték és a koncertek ellen vannak, azok számára ez a város egy negatív szimbólum.

Az amerikaiak jelentős része járt már Las Vegasban, de a lényeg az, hogy a város kiválasztása azt szimbolizálja, hogy az illető tudatosan választott. Ennyi halott 2001. szeptember 11 óta nem volt.

Az Egyesült Államokban a fegyverviselet az élet része – hangsúlyozta a szakértő. Minden választáskor óriási vita volt a fegyverviseléssel kapcsolatos kérdések és korlátozások. Lényeges változás azonban nem történt évek óta.

Nógrádi György szerint az illető valami miatt sértett volt, vagy boldogtalan. A rendőrségi jelentések ellentmondásosak, a helyi rendőrség ismerte az elkövetőt. A koncerten több tízezer ember van, a támadó neve sokáig fenn fog maradni az emberekben, hiszen óriási mészárlást végzett.

Várhatóan mindent elő fognak szedni az elkövetőről, a múltjáról, minden eszközéről információkat próbálnak majd megszerezni. A valós indítékot nehéz meghatározni, néhány nap múlva tudhatunk csak többet – véli a szakértő.

Trump: ” velejéig gonosz cselekedet volt”

Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a “tragédia és horror perceiben” az amerikaiak összefognak, “mint mindig”.

Trump együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, megköszönte a rendőrség, a mentők és mindazok közreműködését, akik azonnal segítséget nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a rendőrség rendkívül gyorsan cselekedett. Bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival, továbbá mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. A nemzet egységét “nem lehet megtörni” – fogalmazott.  Hangsúlyozta: a first ladyvel együtt imádkozik, hogy a nemzet “egységre és békességre leljen”.

Donald J. Trump, amerikai elnök (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Áder János részvétét fejezte ki Donald Trumpnak

A köztársasági elnök az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint “az egész magyar nép és a maga nevében küldött üzenetet a legmélyebb részvétéről és együttérzéséről a borzalmas Las Vegas-i mészárlás miatt, amelyben több mint 50 embert gyilkoltak meg, és további százak megsebesültek”.

Áder János, köztársasági elnök (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Magyarország élesen elítéli ezt a brutális erőszakos cselekedetet. E fájdalmas pillanatokban gondolatban együtt vagyunk e mérhetetlen nagy tragédiában életüket vesztett ártatlan áldozatok családjával – írta Áder János.

Putyin: “kegyetlenségével sokkoló” bűncselekmény

A Kreml által kiadott közlemény szerint Putyin “részvétét és támogatását fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak”. António Guterres ENSZ-főtitkárt megrázta a szörnyű  Las Vegas-i bűncselekmény, és levélben fejezi ki részvétét az amerikai vezetésnek – közölte Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij/pool)

Az EU és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak

Hivatalos közleményében az Európai Unió is mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az “alávaló támadás” sebesültjeinek. ”E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett” – írta az unió külügyi szolgálata. Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: “az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat. A legalább ötven emberéletet követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Francia szolidaritás

Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére – jelentette be Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren.