Szakértő: Az internetfüggőség nem betegség

 

Naponta több órán ás is böngészhetnek a fiatalok olyan tartalmakat a világhálón, amellyel torzíthatják saját valóságukat. A kor legnagyobb kihívásának ezért a szakemberek szerint az számít, hogy valamilyen módszerrel ők megtalálják az egyensúlyt a virtuális és a valós világ között. Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 hétfő reggeli műsorában úgy fogalmazott: már nagyon korai életkorban kezdik el használni az internetet, a képi információk könnyen kezelhetővé teszik számukra azt, és a digitális eszközöket mintegy virtuális ábécéként használják.

Az interneten  lévő tartalmak többsége hasznos, és pozitív irányba viheti a fiatalokat, hiszen a tanulásban és a kapcsolatteremtésben segít a fiataloknak, gyors és prompt válaszokat ad a képi információk megjelenítéssel az internet – fogalmaz a szakember.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos képességek visszaszorulnak a fiataloknál, így a szövegértés, a szöveges információk feldolgozása nehezebben megy – tette hozzá.

Egy felmérés szerint a fiatalok nagy része a meleg vízről is hajlandó lenne lemondani akár 30 napra, csak hogy legyen internet. Földi Rita szerint ebben az esetben nem olyan jellegű függésről van szó, ami patológiás állapotot eredményez, a fiatalok ugyanis ezen keresztül tartják a kapcsolatot.

Itt felhívta a figyelmet arra, hogy a virtuális kapcsolat és a valóság közötti különbség felhívására lenne szükség. A felelős számítógép-használat mindenesetre beletartozik a valóságba – jelentette ki. Ebbe szerinte nem tartozik bele, hogy egy találkozón folyamatosan fotózzák egymást, és azt az ismerőseinknek posztolják.