Októbertől büntetik a burka viselését Ausztriában

 

Életbe lépett Ausztriában az a törvény, amely megtiltja a muszlim női ruhadarab, a burka viseletét. A teljes testet, így a nők arcát is eltakaró ruhanemű szakértők szerint komoly biztonságpolitikai kockázattal jár, hiszen a terroristák gyakran ez alá rejtik fegyvereiket és pokolgépeiket, ezért sok helyen, így Franciaországban is ellenzik - hangzott el az M1 Híradójában.

A tetőtől talpig érő hosszú ruha, a burka, a nők arcát is teljesen elfedi. Többször előfordult, hogy a dzsihádisták a burka alá rejtették fegyvereiket és pokolgépeiket, így hajtottak végre terrortámadásokat. Viselése, – hivatalos közlemények szerint biztonsági okokból – október elsejétől, tilos Ausztriában. Az úgynevezett hidzsáb viselése, amely a nők haját takarja el, továbbra is engedélyezett egész Ausztriában.

Sokan vannak, akik szerint helyes döntés a burka betiltása. Becslések szerint összesen 150 nő visel burkát Ausztria-szerte, ezért a korlátozás csupán a muszlim nők egy apró kisebbségét érinti.

Mindez szimbolikus jelentéssel bír Ausztriában. Nem jelent komoly problémát, de fontos üzenete van, amely más problémákra mutat rá. Az emberek félnek, és ennek a félelemnek a burka az egyik szimboluma” – vélte Thomas Hofer politológus szakértő.

Egyre több a muzulmán Ausztriában

Minden korábbinál több muzulmán él Ausztriában: minden kilencedik újszülött muszlim szülők gyermeke. A szeptemberben kezdődött új tanév volt az első nyugati szomszédaink történetében, amikor Bécsben több muzulmán gyermek iratkozott be az általános iskolákba, mint katolikus.

Egy friss tanulmány arra is rávilágít, hogy az Ausztriában élő iszlám hitoktatók 15 százaléka elutasítja az osztrák alkotmányt, 29 százalékuk szerint nem lehet egyszerre európainak és muszlimnak is lenni, míg közel egyharmadük az emberi jogok betartását is megtagadja.


Tiltakozás az ausztriai burkatilalom ellen Bécsben

Javában dúl a választási kampány, hiszen két hét múlva, október 15-én tartják a szövetségi választásokat Ausztriában. Németországhoz hasonlóan itt is a bevándorlás vált a kampány egyik központi témájává. A legnépszerűbb párt, az Osztrák Néppárt kancellárjelöltje, Sebastian Kurz történelmi győzelemre számít. Elemzők szerint ennek legfőbb oka az, hogy a fiatal külügyminiszter korlátozná a bevándorlást és megerősítené a határvédelmet Ausztriában. Sőt, a kancellárjelölt bejelentette: kormányfőként megszűntetné a migránsok anyagi támogatását.

A kormány élén álló szociáldemokrata kancellár, Christian Kern azonban azt mondta: a burka tilalma a női jogok eltiprása. ”Hiszek a felvilágosultságban, a toleranciában és a szabadságban. Ami itt folyik az a nők masszív elnyomása”- vélte Christian Kern.

Az Európai Bíróság közel egy évtizedig folytatott eljárást a fejkendő viselésével kapcsolatban. Végül júliusban precedensértékű döntést hozott: a munkáltatók joga eldönteni, hogy megengedik-e alkalmazottjaiknak a politikai és vallási jelképek viselését.