Nézőpont: Nem kormányozhat a baloldal a Jobbik nélkül

 

Belharcai ellenére még mindig az MSZP a legerősebb a baloldalon, a kormánypártok pedig továbbra is toronymagasan vezetnek – ez derült ki a Nézőpont Csoport legfrissebb felméréséből. Nagy Dániel az M1 hétfői műsorában kijelentette: Botkának jelenleg elég rosszul áll a szénája a szocialistáknál, ezt sugalmazhatja Lattmann Tamás színrelépése is.

Nem lesz közös lista, a DK önállóan indul, maximum közös egyéni jelöltek lehetnek – derült ki az elmúlt héten. Nagy Dániel kutatási igazgató szerint az MSZP „összevisszasága” ellenében a DK világos vonalat vesz fel, azonban Gyurcsány Ferenc személyének még mindig nagy az elutasítottsága, ezért nem biztos, hogy vele a Demokratikus Koalíció a baloldali összefogás motorja lehet.

Azt hozzátette: szerinte a DK szavazói jelenleg aktívabbak a szocialista szavazóknál.

Lattmann Tamással kapcsolatban megjegyezte, vele csak több lett a baloldali önjelölt kormányfő-jelölt, de az, hogy mi lesz a realitás, hamar ki fog derülni, hiszen Botka Lászlót megpróbálják leszalámizni a szocialisták – fogalmazott.

A vonat már indulni készül, de nincs még senki a pénztárnál

Egy hasonlattal élve a műsorvezető úgy fogalmazott a várható választási összefogásról: a vonat már dudál, de a pénztárnál még senki sincs, csak tülekedés. Nagy Dániel szerint valamilyen szintű összefogás elképzelhető a választásokon. De mi lesz utána? – hangzott az újabb műsorvezetői kérdés, amire a kutatási igazgató úgy válaszolt: a Jobbik nélkül nem lehet baloldali kormányzás.

Azonban még ha vannak is próbálkozások az összefogásra, még mindig elég messze van a szélsőjobb a baloldaltól – fogalmazta meg a Jobbik és a baloldal esetleges szövetségkötésének esélyeit.

Nagyon nagy a kormánypártok támogatottsága

30, illetve 43: ezt a két számot megmagyarázva Nagy Dániel kijelentette, hogy 8 millió állampolgár kb. egyharmada a jelenlegi kormánypártok mögött áll.

Továbbmenve ezzel kapcsolatos gondolatmenetében úgy fogalmazott: ez a felmérés is megmutatta, hogy még mindig egyharmad rész politikailag inaktív a magyar választók közül, így ha marad ez a választói aktivitás, akkor a mostani felosztás szerint megismétlődhetnek a 2014-es eredmények, amikor a Fidesz-KDNP 43-on áll jelenleg, a Jobbik pedig 21 százalékon állt akkor.