„A digitális tér veszélyes üzem, a fiatalokat ott is védeni kell”

 

Ma már az internet világán, az online közösségi tereken keresztül nyílik ki a világ a fiatalok előtt, ám a digitális tér veszélyes üzem, ezért ott sem szabad megfeledkezni a biztonságos környezet megteremtéséről - erről az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin a Cartoon Network televíziós csatorna és az Új Nemzedék Központ kampányindító rendezvényén vett részt. A két szervezet az Unicef Magyarországgal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért kezdeményezett közös programot.

A kampány két “arca” Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekes, akik egyebek mellett rövid kampányfilmeken adnak tanácsokat a fiataloknak. A filmek a Cartoon Network csatornán, valamint az ország összes mozijában és a közösségi médiában is futnak majd.

Az államtitkár arról beszélt: miközben a bicikliző gyerekekre bukósisakot adnak a szülők, az autóban utazókat biztonsági övvel védik, addig a fiatalok az online térben sokszor kiszolgáltatottak maradnak, pedig a veszélyek legalább olyan jelentősek, mint a közutakon.

Segíteni kell a fiatalokat

A fiatalok is ki vannak téve az adatlopás, a digitális támadás és a zaklatás veszélyének, ezért segíteni kell őket abban, hogy erősíteni tudják digitális immunrendszerüket – mondta. Hozzátette: a kormányzat ezért is hozta létre a Digitális Immunerősítő Kerekasztalt, a testületben info-, és telekommunikációs cégek mellett kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők és pszichológusok vesznek részt.

A testület októberben fogalmazza meg javaslatait, melyeket az Új Nemzedék Központ, az Emmi ifjúságpolitikai szakmai szolgáltató háttérintézménye ismertet majd – áll a sajtóanyagban.

Novák Katalin elmondta, évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek otthoni számítógépeket, és Európában Magyarországon regisztrálták a legtöbb zsarolóvírus-támadást tavaly. Kutatások szerint minden negyedik magyar fiatal “folyamatosan online”, azaz a nap 24 órájában elérhető a digitális térben, ezért az immunerősítés fontos igény – tette hozzá.

Közölte, mydip.xyz címen elindítottak egy oldalt, ahol egy kérdőív segítségével kiderülhet, kinek mennyire erős a digitális immunvédelme, s a honlapon tanácsokat is adnak az immunerősítésre. Az államtitkár üdvözölte, hogy a kormányzat programja, melynek Bagi Iván humorista a nagykövete, valamint a Cartoon Network kampánya kapcsolódik egymáshoz.