Összecseng a Soros-tervvel a migránsok betelepítése Macedóniában

 

Fokozódik a feszültség Macedóniában. Az önkormányzati választási kampány egyik vitás ügye - a jobb és a bal oldal között - a bevándorlás kezelése.

A baloldali kormány 150 ezer bevándorlót telepítene az országba, amiről a legtöbben hallani sem akarnak. Ráadásul a szociáldemokrata miniszterelnök, úgy tűnik, nem beszél a kampányában erről a tervről.

Sorra tartja kampánybeszédeit a macedón városokban a baloldali kormányfő két héttel a helyhatósági választások előtt. Ott is kampányol, ahol korábban népszavazást akartak tartani a kormány akcióterve ellen. A szkopjei vezetés 150 000 illegális bevándorló betelepítését tervezi. A szociáldemokrata Zoran Zaev miniszterelnök azonban ezt a témát mindenütt kerüli.

Elemzők amellett, hogy ezt rendkívül furcsának tartják, úgy vélik, a 70 oldalas betelepítési terv még azelőtt elkészült, hogy a baloldal hatalomra jutott volna. A kormánynak az a minisztere dolgozta ki, aki korábban egy Soros György által finanszírozott civil szervezetben dolgozott. Az elemzők szerint így nem csoda, hogy az elképzelés összecseng Soros György tervével.

Aleksandar Dastec, egyetemi docens és politikai elemző szerint ezt a betelepítési tervet, a mostani kormány külföldről kapta, azért, hogy végrehajtsa. Úgy véljük, hogy olyan illegális bevándorlók betelepítéséről van szó, akik már nyugaton vannak és akiktől szabadulni akarnak, ezért telepítenék Macedóniába. Az Európai Unió már el is különített erre a célra több mint 5 milliárd eurót – mondta Aleksandar Dastev.

capture_20170926203331

Forrás: M1 Híradó

Hatalmas változást hozhat a migránsok betelepítése Macedóniába

Szakértők attól is tartanak, hogy Macedóniában hatalmas változással járna a migránsok betelepítése. Megváltozna a lakosság összetétele, ami veszélyeztetné a macedón identitást. Sok településen pedig a helyiek kisebbségbe kerülnének, ami miatt további problémák is kialakulnának, például a növekedne a munkanélküliség. A macedónok többsége éppen ezért hallani sem akar a betelepítésről.

A jobboldal támogatásával már egy polgári kezdeményezés is indult, hogy a helyhatósági választással egyidőben az érintett városokban tartsanak népszavazást a betelepítésről, ám ezt a macedón választási hatóságok kétszer is elutasították. Az ellenzék szerint törvénytelenül.

Nikola Srbos, a jobboldali párt helyettes szóvivője szerint a referendum meghiúsítása Zoran Zaev és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt részéről a legbrutálisabb csapás a demokráciára, mert az a polgárok véleménynyilvánítási jogának megkurtítása. Mindezt dilettáns módon teszi, olyan állami szervekkel, amelyeknek erre nincs is hatásköre. Ez alkotmánybírósági döntést igényel – mondta a jobboldali párt helyettes szóvivője.

Az ellenzéki politikusok szerint előre borítékolható, hogy a népszavazáson az emberek elutasítanák a betelepítést, a baloldali kormány ezért próbálja minden eszközzel megakadályozni a referendumot.