Szakértő: Törvényesen nem válhat ki Katalónia

 

Sem a spanyol alkotmány, sem a nemzetközi jog nem teszi lehetővé Katalónia számára a Spanyolországból történő kiválást – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A katalánok nemzetként tekintenek magukra, a spanyolok azonban nemzetiségként tekintenek rájuk – jegyezte meg a szakember.

A katalán regionális gazdasági minisztérium előtt függetlenségpárti tüntetők 2017. szeptember 20-án. (MTI/AP/Manu Fernandez)

A népek önrendelkezési joga nem illeti meg a Katalóniában élőket, ugyanis nemzetközi jogi szempontból nem minősülnek népnek. Talán Spanyolország szövetségi állammá válása lehetne a megoldás – vélekedett Tóth Norbert.

Vasárnapra népszavazást tűztek ki Katalóniában az önállósodásról, a referendum megrendezését azonban a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, a madridi kormány pedig közölte, hogy minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni és több ezer rendőrt vezényelt az országrészbe. Eközben az utóbbi napokban Katalóniában rendszeressé váltak a tüntetések.