"Összeroppantaná Macedóniát a migránsok betelepítése"

 

Nyilatkozott az M1-nek Macedóniában annak a civil csoportnak a megalapítója, amelyik erőteljes tiltakozásba kezdett a bevándorlók betelepítése ellen. A nyár elején megalakult baloldali kormány ugyanis a kiszivárgott tervek szerint 150 ezer bevándorlót akar Macedóniába költöztetni 10 év alatt. A terv ellenzői szerint mindez külföldi nyomásra történik, mert a baloldal így akar megfelelni például a brüsszeli vezetőknek - hangzott el az M1 Híradójában.

A görög határhoz közeli macedón városban, Bitolán indult a referendum – kezdeményezés. Az embereket ugyanis felháborította a baloldali kormány akcióterve, ami alapján a következő 10 évben 150 000 illegális bevándorlót telepítenének az ország 20 városába, köztük Bitolára is.

Az emberek szerint az illegális bevándorlók betelepítése gazdaságilag és demográfiailag is összeroppantaná az országot, illetve az önkormányzat leépüléséhez vezetne. De szerintük rontana a város közbiztonságán is, hiszen korábban, amíg csak tranzit ország volt Macedónia, olyan terroristák, Iszlám Állam harcosok vonultak át, akik később Európa szerte elkövetett terrorcselekményekhez voltak köthetők. Az emberek félnek és nem akarják emiatt sem a bevándorlók tömeges betelepítését – mondta el a referendum egyik kezdeményezője, Risto Grujovszki.

A fiatalok leginkább attól tartanak, hogy a migránsok tervezett betelepítésével a helybéliek még nehezebben jutnak majd munkához.  Sokan ugyanis egyetemi diplomával sem tudnak elhelyezkedni.  Az elmúlt években a városból 15-20 ezer ember költözött külföldre.

A korábbi macedón miniszterelnök, az ellenzéki jobboldal vezetője azt kezdeményezte, hogy a helyhatósági választással egyidőben az érintett városokban tartsanak népszavazást a betelepítésről, ám ezt a macedón választási hatóságok elutasították.

Az önkormányzati vezetők szerint Bitola és a görög határ közelében 5000 ember elszállásolására alkalmas befogadóközpont építését is tervezik a fővárosban.

Az októberi választások baloldali kampányában nem beszélnek sem a referendumról, sem pedig a migrációs akciótervről. Zoran Zaev miniszterelnök szerda este a fővárosban tart kampánybeszédet. Elemzők szerint az unió hatalmas nyomást gyakorol Macedóniára, sokan attól tartanak, hogy a baloldali kormány ennek hatására feloldja a határzárat.