Tiltakoznak a macedónok kormányuk bevándorláspolitikája ellen

 

Elkezdődött Macedóniában az önkormányzati választás kampánya. Az egyik fontos téma a bevándorlás. A nyár elején alakult baloldali kormány ugyanis - a sajtóhírek szerint - már elkészített egy akciótervet, hogy hogyan kellene 150 ezer bevándorlót az országba telepíteni és szétosztani 20 kisvárosban - hangzott el az M1 Híradóban.

Hétfőn este hatalmas tömeg gyűlt össze az ellenzéki jobboldal naggyűlésén Ohrid városban, ahol elkezdődött a három hetes kampány az október 15-re meghirdetett helyhatósági és polgármesteri választásokra. Sok szimpatizáns a tervezett betelepítés elleni tiltakozásnak szánta a részvételét.

A nyár elején alakult baloldali kormány már elkészített egy akciótervet, hogy hogyan kellene 150 ezer bevándorlót az országba telepíteni és szétosztani 20 kisvárosban. Az ellenzéki szimpatizánsok szerint Brüsszel, Amerika, illetve Soros György utasította erre a baloldali kormányt. Hiába szerette volna a jobboldali ellenzék, hogy a lakosok helyben mondhassák el véleményüket: kívánnak -e migránsokat a városaikba telepíteni, a népszavazást a választási hatóságok nem engedélyezték.

A helyszíni tudosító elmondta, a macedón közvélemény jelentős része ellenzi a tervet, nagyon sokan azt mondják, hogy túl nagy a munkanélküliség és inkább nekik kellene munkát biztosítani, mintsem más országok illegális bevándorlóinak.

Attól is tartanak, hogy a nagymértékű betelepítéssel megfosztják az országot a hagyományaitól, kultúrájától, történelmétől, és szerintük ez olyan visszafordíthatatlan demográfiai változásokat hozna az ország életében, amelyet nem élne túl – fogalmazott.

Főként azokon a településeken tiltakoznak a lakók, amelyeken a tervek szerint befogadó-táborokat alakítana ki a baloldali kormány.

A hétfői kampángyűlésen részt vett az orszűggyűlés alelnöke is, aki Orbán Viktor miniszterelnök támogatásáról biztosította Nikola Gruevszki elnököt és szimpatizánsait. Gulyás Gergely azt mondta: a migránsok befogadásáról tagállami hatáskörben kell dönteni. Azt is elmondta, feltétlenül biztosítani kell az Európai Unió külső határait, mert ma az Európai Unió maga erre nem képes. Így az Európai Unión kívüli országok, mint Macedónia látja el ezt a feladatot, amit egyébként a déli határon, az Európai Unió déli határán Magyarország még képes ellátni.

Gulyás Gergely hozzátette: tragikus következményekkel járna a balkáni útvonal újranyitása, mert akkor semmi sem tartaná vissza azokat a bevándorlókat, akik Európa szívébe szeretnének érkezni.