Százötvenezer bevándorlót telepítene a baloldali kormány Macedóniába

 

Tragikus következményekkel járna, ha újra megnyílna a balkáni útvonal a bevándorlók előtt - erről beszélt Gulyás Gergely a macedóniai önkormányzati választások kampányának kezdetén. A fideszes politikus a macedóniai jobboldalt segíti; október 15-én lesz a választás. Jelenleg a jobb és baloldal közötti vita egyik kulcskérdése a bevándorlás, a baloldali kormány ugyanis 150 ezer bevándorlót telepítene az országba.

Hétfőn este hatalmas tömeg gyűlt össze az ellenzéki jobboldal nagygyűlésén a macedóniai Ohrid városában, ahol elkezdődött a háromhetes kampány az október 15-re meghirdetett helyhatósági választásokra – számolt be az M1 kedd esti Híradója.

150 ezer bevándorlót engedne az országba a baloldali kormány

Sok jobboldali szimpatizáns elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldali, szociáldemokrata macedón kormány migránsokat akar betelepíteni az országba.

Egy tízéves integrációs tervet is kidolgozott az illetékes miniszter, aki korábban egy olyan civil szervezetnél dolgozott, amelyet Soros György alapítványa pénzelt. A terv szerint a migránsok a szálláson kívül még egészségügyi ellátást és élelmezést, valamint munkát is kapnának.

Gruevski: 150 ezer munkahely kell inkább

A korábbi macedón miniszterelnök – aki jelenleg az ellenzéki jobboldal vezetője – azt kezdeményezte, hogy a helyhatósági választással egyidőben az érintett városokban tartsanak népszavazást a betelepítésről, ám ezt a macedón választási hatóságok elutasították.

Nikola Gruevski azt is mondta: a romló gazdasági mutatókat nézve a következő tíz évben nem 150 ezer bevándorlóra van szükség, hanem ennyi új munkahelyre.

Gulyás: Feltétlenül biztosítani kell az Európai Unió külső határait

A hétfői kampánygyűlésen részt vett a magyar országgyűlés alelnöke is, aki Orbán Viktor miniszterelnök támogatásáról biztosította Nikola Gruevszkit és pártja szimpatizánsait. Gulyás Gergely azt mondta: a migránsok befogadásáról tagállami hatáskörben kell dönteni.

Forrás: M1 Híradó

Forrás: M1 Híradó

Feltétlenül biztosítani kell az Európai Unió külső határait – nyilatkozta Gulyás Gergely. Hozzátette: ma az unió maga erre nem képes, azon kívüli országok, mint például Macedónia látják el ezt a feladatot. Így folytatta: ezt az unió déli határán Magyarország még képes ellátni. „Tehát azon, (…) az unióhoz csatlakozni kívánó államoknak is minden támogatást meg kell adni, akik ezt a feladatot ellátják”.

Gulyás Gergely hozzátette: tragikus következményekkel járna a balkáni útvonal újranyitása, mert akkor semmi sem tartaná vissza azokat a bevándorlókat, akik Európa szívébe szeretnének érkezni.

Aláírásokat gyűjtenek egy referendum kiírásáért

Petíciót indítottak a macedón jobboldali szimpatizánsok a betelepítések ellen – mondta el az M1 esti Híradójában Muci Attila, a köztelevízió tudósítója, aki Bitolából jelentkezett be élőben. Ez az egyik olyan település, ahová a baloldali kormány ötezer fős befogadóközpont létesítését tervezi. „Ébredés” elnevezéssel szerveződött csoport ezen a településen – majd annak mintájára másutt is –, amely aláírást kezdett gyűjteni az említett referendum megtartásához.

A tudósító elmondta, hogy habár a kormány többször cáfolta, hogy betelepítést tervezne, a referendumot mégis megtorpedózta.