Kiemelkedő magyar eredmények születtek a Fiatal tudósok versenyén

 

Molnár Áron munkájával továbbjutott a világdöntőre, míg Puskás Dávid az Európai Űrügynökség különdíját nyerte el.

Szeptember 22-26. között Tallinnban rendezték meg az Európa Unió által évente szervezett Fiatal tudósok versenyének döntőjét, amelyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok  - írja közleményében a Magyar Innovációs Szövetség.

A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2016/2017. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

Molnár Áron- (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

Molnár Áron. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

A közlemény szerint az ifjú tudósok négylépcsős versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 38 ország több mint 100 fiatalja vett részt. A tallinni döntőn a 89 projekt közül, Molnár Áron (a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium végzett diákja, jelenleg a BME hallgatója) az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” című projekttel az Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) díját nyerte el, ennek köszönhetően részt vehet a 2018 májusában, Pittsburgh-ben megrendezendő tudományos versenyek olimpiáján.

Molnár Áron díjnyertes projektje. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

Molnár Áron díjnyertes projektje. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

A fiatal kutatásának célja egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. Megoldásában a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nanoméretű ferromágneses részecskékből és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag.

Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (Mikro-elektromechanikai) dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzor pontosságban felül tudja múlni a piaci eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját – olvasható a közleményben.

Puskás Dávid. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

Puskás Dávid. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

Puskás Dávid (a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja) pedig a „3D nyomtatott Hold-bázis” című munkájával elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) egyetlen díjnyertes számára felajánlott különdíját.

Az ifjú kutató Hold-bázis terve az Európai Űrügynökség ötletén alapul, eszerint a Földről odaszállított modul magába foglalna egy automatikusan felfúvódó dómszerkezetet, amely tartalmazná az életfenntartó rendszereket, valamint a 3D nyomtató-rovereket.

Puskás Dávis Hold-bázisa. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

Puskás Dávis Hold-bázisa. (Fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

A távvezérlésű mobilnyomtatók a dómot körbeépítenék megszilárdított holdporral , így a bázis megfelelő biztonságot nyújtana. A kutatás célja a 3D nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelésnek a vizsgálata.

A közlemény szerint a nyertes fiatalok pályázata, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szeptember 29-én megtekinthető lesz a Kutatók éjszakáján, az Ericsson Magyarország K+F Központjában.