A kerítés lebontása is kampánytéma Macedóniában

 

A migráció az egyik fő témája az október 15-i macedóniai helyhatósági választás kampányának; míg a baloldali kormány bevándorlók letelepítését és a görög-macedón határon álló kerítés lebontását tervezi, a jobboldali ellenzék népszavazást rendezne a betelepítésről – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a macedónai Ohridból.

Ismertetése szerint a szociáldemokrata kormány még nyáron jelentette be, hogy tíz év alatt 150 ezer bevándorlót telepítene be körülbelül 20 macedón kisvárosba. A befogadóközpontok építését még az idén megkezdenék.

Az ötlet felháborodást keltett, sokan „Soros György tervét ismerik fel az elképzelésben”. A terv részleteit kidolgozó munkaügyi és népjóléti miniszter ugyanis korábban egy, a Soros-alapítvány és az amerikai nagykövetség által támogatott szervezeteknek dolgozott.

Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnök, a jobboldali ellenzék vezetője azt kezdeményezte, hogy a választással egyidőben az érintett városokban tartsanak referendumot a betelepítésről. A macedón választási hatóságok viszont elutasították a javaslatot, mondván, hogy ilyen horderejű kérdésről helyi szinten nem dönthetnek.

Az ellenzék szerint a döntéssel a kormány meg akarja fosztani az állampolgárokat a véleménynyilvánítástól egy olyan kérdésben, amely megváltoztathatja egy város etnikai összetételét.