Ebben a korban lehet a legsikeresebb a lombikbébi program

 

Egyre több gyermekre vágyó párnak jelent gondot a meddőség. Ma már a párok közel negyedének van problémája a termékenységgel, márpedig az ország népesedési gondjainak megoldásához is fontos lehet - nem beszélve a párok boldogságáról -, hogy azok a párok, akiknek természetes úton nem lehet gyermekük, mégis gyarapodhassanak. Ehhez nyújthat segítséget a lombik-program.

Néhány évvel ezelőtt a szakma még két év rendszeres házasélet melletti sikertelenséget nevezte meddő kapcsolatnak. Ez ma ez már 1 évre redukálódott.

A petesejt 12 óráig alkalmas a megtermékenyítésre, ám a valóságban nincs is minden hónapban tüszőérés – mondta el Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház szülészet-nőgyógyászatának főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

A sikerráta egyébként mindössze 20-23 százalék körül mozog a lombikprogramok esetében.

Az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy a lombikbébi program sikeressége a nők korától függ. A 40-dik életév után ugyanis csökken a lombikbébi-program sikere: 40 éves korban 12,5 százalék a hazavitt gyermekarány, 45 éves korban azonban csupán fél százalék. Egy 30 év alatti nő esetében egy programból 50 százalékban visznek haza gyermeket – mutatott rá Koncz János, a Szent János kórház Budai Meddőségi Centrumának vezető főorvosa.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fogamzásgátlók szedésének következtében gyakrabban fordulnak elő menstruációs problémák, valamint a peteéréssel is probléma lehet. Az abortusz hatása szintén egyértelműen fokozza a meddőséget – tette hozzá Koncz János, aki arról is beszélt, hogy a férfiak és a nők között 10 év különbség van a termékenység-csökkenésben, hiszen férfiak esetében lassabb a folyamat. Koncz János aláhúzta, hogy  3-4 program után a 20 százalékos sikerráta elérheti a 40-50 százalékot is.

A társadalmi faktorok is hatással vannak

Az infertilitásba, vagyis a csökkent termékenységbe több társadalmi faktor is beleszól, vagyis a probléma nagyjából 30 százaléka csupán az egészségügyi ok. Meghatározó a lakáskérdés, hogy fix kapcsolatban élnek-e, és fontos a pszichés háttér is – magyarázta a szakember.

Lelki okok

Napjainkban 30-40 százalékban lelki okok játszanak szerepet abban, hogy nem jön a gyermek – fogalmazott Bencsik Andrea pszichológus. Egyrészt a stressz igen jellemző a fiatalokra, valamint sok tudatalatti, akár gyermekkorban megjelent probléma is, amely elsősorban a nőket érinti, legyen ez akár az anyával való kapcsolat – egy rossz anyaminta – , vagy akár a kitolódott házasságkötés. Sokszor ezáltal a párok nem vállalják fel, hogy szülők akarnak lenni. Emellett sok ütközés van a karrier és a magánélet között, mely megakadályozhatja a fogantatást – magyarázta a szakember.

Kibővítik a finanszírozást

Október 1-jétől hatályos az a kormányrendelet, amely az állami finanszírozásban elvégezhető lombikprogram kibővítéséről szól.

A párok a jövőben gyorsabban fognak hozzáférni a meddőségi kezelésekhez, és több választási lehetőségük lesz – mindez pedig kevesebb pénzbe fog kerülni. Megemelik a finanszírozást, ez pedig többletkapacitásokat tesz lehetővé, vagyis néhány éven belül akár kétszeresére is megnövekedhet a lombikprogramban résztvevők száma. Ez többletfinanszírozásként mintegy 2 milliárd forintos összeget jelent évente – fogalmazott Novák Katalin államtitkár a Kossuth Rádióban.

Hozzátette: megemelik a gyógyszerek támogatását is, vagyis a korábbi 70 százalékról 90 százalékra emelkedik azoknak a gyógyszereknek a köre, amelyek az államilag finanszírozott lombikkezelésekhez kapcsolódnak.

Egy 5 milliárd forintos nagyberuházás a különböző állami centrumok kapacitásfejlesztését szolgálja – mondta el Novák Katalin.

Kiemelte, jelenleg 5 államilag finanszírozott ciklus áll egy-egy pár rendelkezésére, amely nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas.

Ha sikerrel jár a lombik, és a pár szeretne további gyermekeket, akkor újraindul a számláló, és minden egyes további babánál még 4-4 államilag finanszírozott lombikkezelésen vehetnek részt a párok. A cél, hogy szűnjön meg az a napjainkban tapasztalható jelenség, hogy gyermekre vágyó pároknak várakozni kell a kezelésre – tette hozzá az államtitkár.