Orbán: A konzultáció segíthet megvédeni magunkat a bevándorlással szemben

 

A „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción való részvételre kér Orbán Viktor miniszterelnök mindenkit, mert szerinte az emberek ezzel segíthetnek abban, hogy Magyarország meg tudja védeni magát a bevándorlással szemben. A terv le van írva, maga Soros György tette közzé: pontokba szedte akciótervét arról, mit kellene tenni szemben azzal, amit a magyar kormány javasol – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a Soros-tervnek megfelelően az Európai Bizottság már egy évvel ezelőtt elkészítette a bevándorlók folyamatos szétosztásáról szóló javaslatot, amelynek a létezését a magyar ellenzék időnként tagadja. Kijelentette, hogy a miniszterelnökök uniós tanácsában biztosan nem lesz meg erről az egyhangú döntés, mert ha más nem, ő vétózni fog.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én MTI Fotó: Kovács Tamás

A terv le van írva, maga Soros György tette közzé: pontokba szedte az akciótervét arról, mit kellene tenni szemben azzal, amit a magyar kormány javasol – tette hozzá a kormányfő. Szerinte e terv pontról pontra történő végrehajtásán dolgoznak a brüsszeli bürokraták.

„Magyarország többször világossá tette, hogy nem akar bevándorlóországgá válni” – mondta a miniszterelnök. Ebben a küzdelemben egy nemzeti konzultáció a magyar nemzeti pozíciót javítja – hangoztatta.

Törvénytelen, hogy Magyarország pénzbüntetést kapjon

Orbán Viktor visszautasította, hogy a Brüsszellel folytatott viták miatt uniós forrásokat vonjanak meg Magyarországtól. Közölte, nem is készül ilyesmire, ez ugyanis teljesen elképzelhetetlen, ilyen típusú fenyegetésnek semmilyen jogalapja nincs az uniós jogrendszerben.

Törvénytelen, hogy Magyarország pénzbüntetést kapjon azért, mert nem akar bevándorlókat befogadni – jelentette ki, hozzátéve, hogy azok az európai vezetők, akik erről nyilatkoznak, jogsértést követnek el.

A kormányfő újfent korrekt igénynek nevezte, hogy az Európai Bizottság kifizesse a magyar határvédelmi költségek felét. Hosszú küzdelmek várhatók erről, de „a végén majd elszámolunk egymással” , és „mindig nálunk van ez a bizonyos csekkfüzet, amit alá tud írni az Európai Bizottság elnöke” - fogalmazott.

A miniszterelnök ismét elmondta azt is, szerinte magyar nézőpontból az a legjobb, ha Angela Merkel jelenlegi kancellár nyeri a közelgő németországi választást, miután ő barátságosabb a magyarokkal, mint a rólunk tiszteletlenül beszélő szociáldemokrata kancellárjelölt, Martin Schulz.

Folyamatosan emelkednek a reálbérek

Míg 2010-ben körülbelül 3 millió 700 ezren, ma már több, mint 4 millió ember dolgozik Magyarországon és mindenki fizet adót – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: ma Magyarországon, aki akar, az tud dolgozni, el tudja tartani a családját, és megbecsülést is kap, hiszen több mint 50 hónapja emelkednek a bérek.

„A munkát terhelő adókat folyamatosan csökkenteni kell, az állam az alacsony adókulcsokkal arra ösztönzi az embereket, hogy dolgozzanak”– tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett: a kormány munkaalapú gazdasággá változtatta Magyarországot.

Erős a magyar gazdaság

A nyugdíjasok és diákok helyzetével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a kormány a nyugdíjak értékének megőrzését tűzte ki célul 2010-ben, mivel a korábbi szocialista kormány eltörölte a 13. havi nyugdíjat. „A magyar gazdaság ma elég erős ahhoz, hogy a tisztességben megőszült emberek megkapják azt, ami megilleti őket” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az őszi nyugdíjkiegészítés lehetőségét firtató kérdésre azt válaszolta: szerinte lesz ilyen, novemberben látják majd az adatokat, és ha szükséges – és általában szükséges –, utólagos emelést hajt végre a kormány.

A miniszterelnök elmondta: a kormány kamatmentessé tette a Diákhitel2 programot, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig megemelte.

A Modern Városok Program a falvaknak is biztonságot nyújt

A Modern Városok Programról Orbán Viktor azt mondta: a program egyszerre fejleszti a nagyvárosokat, és nyújt biztonságot, munkalehetőséget, hátországot a falvaknak, azoknak ugyanis az a jó, ha tőlük elérhető távolságban fejlett nagyvárosok vannak. A programhoz pedig kell egy miniszter – ezt a posztot tölti be októbertől Kósa Lajos –, mert óriási koordinációs feladatról van szó, amelyet össze kell fogni – fűzte hozzá.

A forrásokkal kapcsolatban kijelentette: nem ismeri a magyar és az uniós pénz közötti különbségtételt, mert „az mind a mi pénzünk”. „Az EU-tól mi egyetlen fillér ajándékot sem kapunk, minden fillérért adunk valamit” – mondta, utalva az uniós költségvetésbe történő magyar befizetésre, valamint a magyar kereskedelem megnyitására a nyugatiak előtt.

Európában nem szokás visszavenni a kisebbségeknek már megadott jogokból

Végül az új ukrán oktatási törvényről szólva a miniszterelnök világossá tette: az európai kultúrában nem szokás visszavenni a kisebbségeknek már megadott jogokból.

Ukrajnában azonban most ez történik: csökkentik a nemzetiségi nyelvű oktatás lehetőségét – hívta fel a figyelmet, közölve: Ukrajnának meg kell értenie, ez nem teszi lehetővé, hogy közelebb jusson az unióhoz, „ezt mi sem fogjuk megengedni” . Hozzátette, az ügy nem politikai természetű, hiszen „az ügy végén gyermekek, szülők vannak”.