Még ebben az időben is több tízezren izzadnak

 

Magyarország is csatlakozott a világ egyik legnagyobb sportmegmozdulásához: 82 ezer hallgató számára van ma rektori szünet Magyarországon az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján – „a jövő nemzedéke sportolással ünnepli ezt a napot”, nyilatkozta Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.

dén második alkalommal rendezi meg a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség szeptember 20-án az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját (International Day of University Sport), melyet az UNESCO 2015 novemberében alapított és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) minden tagországában, így Magyarországon is meghirdetett. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban – arra, hogy a szellemi felkészültség mellett a fizikai edzettség is ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára.

Nem lógnak, sportolnak

A világ 100 millió egyetemistájához csatlakoznak ma a magyar hallgatók is. Az állami intézmények mindannyian részt vesznek a programban, a nappali tagozatos hallgatók 94%-a, több mint 174 ezer hallgató intézménye (31 egyetem és főiskola) nyújt sportolási lehetőséget a mai napon. Ezen belül előremutató módon, 13 egyetemen, illetve főiskolán, összesen a hallgatók 45%-a számára hirdettek ma rektori szünetet, így a hallgatók napközben is hódolhatnak az egészséges életmódnak.

A Fővárosban kiemelt központi esemény is lesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája koordinációjában, a BME, az ELTE és az NKE szervezésében: a Budapesti Egyetemi Sportfesztivál a Lágymányosi Sportközpontban, ahol a 10 órai megnyitó után a klasszikus sportok mellett, az akadályfutás nehéz kihívása után „kollégiumi” sportokat is kipróbálhatnak a hallgatók, mint pl. a rekeszmászás és a sörpong. A rektori szünetet kihasználva az Inkluzív Sportnapra is ellátogathatnak az érdeklődők, ahol egyedülálló lehetőségként parasportokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Este aerobik ünnep lesz, és délután 5 óra 5 perckor startol az 5vö5 5 km-es futás, amely most először az Olimpiai 5Próba sorozat része is lesz.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Jótékonysági Egészségsétán még várják a szervezők a jelentkezőket: 17.00-kor az ELTE Lágymányosi Kampuszán azok, akik futni nem igazán tudnak, de demonstrálni szeretnék kiállásukat az egészséges életmód mellett, Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke vezetésével tehetnek egy sétát a jó levegőn – a nevezési díj 2000 Ft, mely teljes egészében a Bethesda Kórház javára kerül átadásra.

A tavalyi óriási sikert tervezi megismételni a Szerencsejáték Zrt. és a MEFS a közösen szervezett Campus 3Próba megtartásával. Tavaly 30.000-en lettek a hétköznapok bajnokai országszerte, idén ismét 36 helyszínen kosárlabdázni, tollaslabdázni és röplabdázni kell a hallgatóknak.

Érdemes keresgélni a www.mozduljra.hu honlapon, mert több száz program közül válogathatnak az érdeklődők.