Hazatért a két magyar rendőr kontigens

 

Hazatért a 17. magyar rendőr kontingens Macedóniából, és a 11. rendőr kontingens Szerbiából, a csapatok egy hónapig segítették a határok védelmét - hangzott el az M1 Híradójában.

Szerbiában és Macedóniában a magyar rendőrök a helyi határrendészekkel együttműködve, fő feladatukként járőrszolgálatot láttak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködtek az embercsempészek és a Szerbia, illetve Macedónia területére belépő illegális migránsok előállításában. A kontingensekben részt vevő szakértők nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, hanem a mélységi területen található főbb és alsóbbrendű utakon is.

Az egységek tagjai terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel és hőkamerákkal támogatták az érintett határszakaszok védelmét. A Szerbia és Macedónia területén eljáró magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látták el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a szerb, illetve a macedón fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolták.

Dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntötte a hazatért rendőröket. Elmondta, a magyar rendőrök munkájának eredményeképpen ma szinte nulla az illegális mozgás Nyugat -Európa irányába. Hozzátette, hogy az illegális migrációnak úgy lehet gátat szabni, ha szoros összefogásban és együttműködésben védekeznek az országok.

Ahhoz, hogy ezt a hatásfokot fenn tudjuk tartani, szükségünk van olyan megelőző védekezésre, melyet a velünk társult országok, Macedónia és Szerbia is folytatnak, és a munkában, melyben Önök részt vesznek, több ezerre tehető az a létszám, melynek a Szerbiába, Macedóniába jutását Önök, illetőleg az Önök előtt szolgáló kollégák megakadályozták, és több tízezerre, de talán százezerre tehető azok létszáma, akiknek a Magyarországra történő bejutását itt helyben akadályoztuk meg – fogalmazott Balogh János.