88 éve hangos a film Magyarországon

 

1929. szeptember 20-án Budapesten, az akkori Fórum (később Puskin) moziban mutatták be az Éneklő bolond című, részben hangos-, amerikai filmet – a fővárosban ezzel kezdődött meg az első hangosfilmek vetítése.

Az Éneklő Bolond (The Singing Fool, 1928) a Warner Brothers musical-drámája, mely a producerek célja szerint a zenés és beszédes, azaz dialógusokkal tarkított alkotások népszerűségét volt hivatott bebetonozni Hollywoodban. Az Al Jolson főszereplésével készült mozi nem mellesleg a színész egy korábbi filmjének, az A dzsesszénekes (The Jazz Singer, 1927) folytatásának tekinthető, mely a az első egész estés, hangokkal bővített képanyagként égett be a nemzetközi kulturális emlékezetbe.

Az Éneklő Bolond (The Singing Fool, 1928) című film korabeli plakátja (Forrás: Wikipedia)

Az Éneklő Bolond (The Singing Fool, 1928) című film korabeli plakátja (Forrás: Wikipedia)

A mű több mint 4 millió dollárt hozott a kasszákba, mely eredménnyel akkoriban a cég legsikeresebb filmjének számított – és ha már milliók: az Éneklő Bolondban több ízben is felcsendülő Sonny Boy című sláger volt az első dal, amelyből több (máig egészen pontosan 3) millió kelt el.

Hogy volt…?

Az első teljes egészében hangos film a Bryan Fox által rendezett amerikai bűnügyi dráma, a New York fényei (The Lights of New York) volt 1928-ban, szintén a Warner Brothers gondoskodó szárnyai alatt – a 23 ezer dollárból készült mozi végül több mint egymilliót kasszírozott.

Magyarországon elsőként a Fórum (jelenlegi nevén Puskin) moziban jelent meg hangos vetítőgép 1928-ban. Az Énekes bolond egy évvel későbbi premierje ráadásul kis híján kudarcba fulladt, a Nagy-Brittaniában gyártott készülék ugyanis pusztán kattogott, illetve berregett. A kétségbeesett film színház vezetősége Molnár Jánosért küldetett, akinek a Magyar Rádió kezdeti műsorszórása során már sikerült hínevet szereznie magának. A jó kedélyű szakember meg akarta tréfálni az aggódó urakat, azt mondta hát nekik, hogy 50 pengő ellenében elhárítja a hibát. Amikor azok nagy nehezen átnyújtották neki az összeget, Molnár nem tett mást, mint elvágott egy villamos kábelt. Akkoriban (sőt egészen 1956-ig) a mozikban egyenfeszültségű hálózat üzemelt: a rádiósnak azonnal szemet szúrt a vezetékekben tévedésből kiépített földelés, amely gerjedést okozott – Molnár nemes egyszerűséggel elnyisszantotta a bűnöst, és máris kezdetét vette a vetítés.

A Puskin mozi bejárata az V. kerületi Kossuth Lajos utcában 1989. november 8-án - képünk illusztráció (MTI Fotó: Demecs Zsolt)

A Puskin mozi bejárata az V. kerületi Kossuth Lajos utcában 1989. november 8-án – képünk illusztráció (MTI Fotó: Demecs Zsolt)

Témába vág, hogy az első, immáron hazánkban készült hangosfilmet 1931-ben mutatták be a fővárosban Jávor Pál főszereplésével – ez volt a Kék Bálvány. A film – amerikai testvérétől eltérően – sajnos bukásnak bizonyult, ám az ezt közvetlenül követő Hyppolit, a lakáj (már csak Csortos Gyula és Kabos Gyula brillírozása okán is) már óriási kasszasiker volt.

’29 egyéb filmes mérföldkövei

Ekkorra már 51 ezer mozi működött világszerte, melyeknek hozzávetőlegesen fele, úgy 20 ezer – talán nem meglepő módon – az Amerikai Egyesült Államokban nyílt meg és az sem nevezhető véletlennek, hogy szinte minden ezévi, egyéb fontos filmes történés a tengerentúlra korlátozódik. Ennek értelmében május 16-án adták át az első Oscar-díjakat – a gála keretei között tizenkét kategóriában osztották ki az azóta is egyik legrangosabbnak számító elismerést.

Az első Oscar gála közönsége 1929-ben (Forrás: Wikipedia)

Az első Oscar gála közönsége 1929-ben (Forrás: Wikipedia)

A szintén amerikai, tudvalévően sosem alvó New Yorkban, ennél is pontosabban a Winter Gardenben került sor május 28-án az első teljesen színes hangosfilm premierjére, mely az On with the Show címet viselte, és szintén a már sokadszor említendő Warner Brothers gyártotta. Mindössze néhány héttel később, július 13-án a Paramount stúdióban pedig az első négyperces eszperantó hangosfilm is elkészült, sőt: ebben az évben jelent meg a Hallelujah! című mozi, vagyis az első hollywoodi film, amelyben fekete színész játszott.

Persze az öreg kontinensnek sem kell elszégyellnie magát, ha 1929-et a filmművészet tükrében vizsgáljuk, elvégre július 30-án Berlinben készültek el az Ufa hangosfilm gyártására alkalmas modern műtermei, melyek abban az időben Európa legmodernebbjeinek számítottak.