Forró ősszel fenyegetőzik a Soros-hálózat

 

A jövő évi választások előtt újabb akciókra lehet számítani a magyar származású milliárdoshoz köthető ellenzékiektől. Előzetes megnyilvánulásaik alapján akár erőszakos cselekedeteket is készek lehetnek végrehajtani.

„A nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég a jogállamban bízni: ki kell állni azért, amiben hiszünk. A CEU és az alapítványaim támogatottjai ezt teszik. A létük a tét.” – olvasható Soros György baloldali magyar lapok által is szemlézett véleménycikkében, amely a polgári engedetlenség romantikus eszménye mögé állítja a botrányos és erőszakos akciók résztvevőit és szervezőit.

Az új mottóval már nyáron megkezdődött az ellenzéki csoportosulások felkészítése, egyre több Soros-szervezethez tartozó személy jelentette be, hogy „forró ősz vár” a magyar kormányra, hiszen egy demokratikus jogállamban élőknek akár erőszakkal is, de érvényesíteni kell az akaratukat a nyílt társadalmak megőrzéséhez.

A szervezetek az erőszak határát súroló akciókkal fenyegetik a magyar kormányt. Az ősz előtti készülődés a magyarok szeme előtt zajlik: képzések, konferenciák és nyilatkozatok útján igyekeznek megágyazni a polgári kormány megdöntését célzó szervezett engedetlenségre.

Nem kell a régmúltra visszatekinteni, hogy példákat idézzünk fel a botrányos demonstrációkra. 2013 márciusában a háborgó tömeg elfoglalta a Fidesz-székházat, 2014-ben a netadó elleni tüntetés után pedig megostromolták a nagyobbik kormánypárt központját. Idén a Sándor-palotát rongálták meg az ellenzéki tüntetők. A 2014-es választási kampány során pedig amerikai segítséggel képeztek ki ellenzéki aktivistákat különböző akciókra.

Vitaest és kiképzés

Júniusban „Ellenállás, engedetlenség – Erőszak nélkül?” – címmel vitaestet rendezett a Párbeszéd Magyarországért (PM) által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány az ICNC segítségével, amely az erőszakmentes demonstrálás központjaként működik. A szervezet akadémikus és tanár kollégái segítségével megfigyeli és elemzi a különböző erőszakmentes mozgalmakat és polgári engedetlenségeket.

A júniusi vita alatt elhangzott, hogy a forradalomban az NGO-k helyett a szakszervezeteket is be kellene szervezni. A diktatúra és rezsim szavak gyakori emlegetése mellett szó esett az ellenállás erőszakmentes formáiról, kiemelt helyen szerepelt a passzív demonstrálás.

Júliusban egy egész konferenciát szenteltek a felkészülésre, melyről részletes beszámolót írt a Pesti Srácok is: a Soros által támogatott Eötvös Károly Intézetben (EKINT) a politikai filozófia, a jogi elméletek és a civiltörvény bojkottjának oktatása mellett olyan programokat szerveztek a részvevők számára, amelyek az engedetlenség különböző válfajairól szóltak, és azoknak jogosultságáról.

A törvények betartása már nem az elsődleges helyet foglalta el az ellenzéki napirenden: megjelent az engedetlenség, mint jogalap a felelősségre vonás elkerülésére. Ilyen szempontból a különböző indíttatások lehetővé tehetnek olyan erőszakos cselekményeket, melyeket jogi helyett csak erkölcsi háttér támogat.

Bezzeg Párizs és Brüsszel

Gulyás Márton festékdobálása kapcsán is felmerült korlátozott erőszak „szükségessége” Magyarországon. Vágó Gábor, az Átlátszó korábbi újságírója, aki jelenleg civil aktivistaként munkálkodik, kijelentette, hogy a magyar civileknek még van mit tanulniuk másoktól az erőszakos demonstrációk tekintetében:

„Ez a radikalizmus Magyarországon ma? Tehát ha az ember elmegy Párizsba, Brüsszelbe, én tényleg számos olyan demonstráción voltam, ahol ezeket kiröhögték volna. Ez a nemzetközi mozgalmi szinten még az alja a dolgoknak. (…) Azért a magyar tüntetési kultúrának is kellene fejlődnie abban, hogy jóval több olyan performatívabb jellegű eseményre lenne szükség, ahol a korlátozott erőszak jelen van.”

Gulyás Márton (b) és társa, Varga Gergő perük tárgyalásán a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2017. április 13-án. A bíróság gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a két férfit, akik április 10-én a Sándor-palota előtti tüntetésen az épületre festékes flakonokat dobtak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Márton (b) és társa, Varga Gergő perük tárgyalásán a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2017. április 13-án. A bíróság gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a két férfit, akik április 10-én a Sándor-palota előtti tüntetésen az épületre festékes flakonokat dobtak.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vágó szerint a Fidesz-székház ablakának betöréséhez hasonló akciókra lenne szükség Magyarországon, hiszen akkor válik valaki egy tüntetés központi résztvevőjévé, ha kiengedi magából a felgyülemlett agressziót.

Vágó kijelentéséhez Gulyás Márton a menetrendet is megadta, a toborzás és a felkészítés már megkezdődött, állítólag már 1500-nál tart a résztvevők száma. Az elméleti viták mellett már a gyakorlati helyzetekre is felkészítik a követőket, például rendőri intézkedés esetére is. Ehhez szolgálhat segítségül a Misetics Bálint egykori székházfoglaló külön kötetben összegyűjtött tapasztalatai, melynek rejtelmeibe a már említett júliusi kiképző esten is bevezette a hallgatóságot. A Lendvay utcai székházfoglalás is a kiképzés részét képezte – tette hozzá.

Október 23. – A határidő

Gulyásék menetrendje augusztus végén kezdődött, mikor felvetették, hogy változtassák meg a pártok a választási törvény módosítását. Amennyiben ezt az indítványt elvetik, kész az ürügy a polgári engedetlenségi mozgalom elindítására. Az engedetlenség elvileg büntetőeljárást vonna maga után, de ők megtalálták a módját, hogyan bújjanak ki a jogi felelősség alól: „Pont az a lényege a polgári engedetlenségi mozgalomnak, hogyha egyetlenegy ember csinálja, akkor valószínűleg azzal szemben lehetséges büntetőjogi eszközökkel eljárni.” Ennek megfelelően tömegesen, több tucatnyian vagy több százan tervezhetnek fellépni ősszel a kormány ellen.

A Kossuth téren felállított ideiglenes sátorban tartják az ellenzéki üléseket – Forrás: MTI/Balogh Zoltán

„Ha a kormány ősszel sem tér jobb belátásra, akkor olyan szinten fogjuk felbontani az együttműködést az államhatalommal. Fel kell készülni a blokádokra, épületfoglalásokra, élőláncra” – mondta Gulyás Márton, aki reményei szerint beizzítja ősszel mozgalmát.

Elmondása szerint október 23. után „kérésünk követeléssé fog változni, és ennek nyomatékosításához erőszakmentes, polgári engedetlenségi mozgalmat indítunk. Olyan akciókban nyilvánul meg például, mint az ülősztrájk, az élőlánc vagy a közterületek elfoglalása.”

A polgári engedetlenség már a közösségi média felületén is terjed: a Civilizáció polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás mellett a Helsinki Bizottság is egyre több anyagot oszt meg a témában. A kampányba még az egykori SZDSZ-es Gusztos Péter is beszállt. Bejelentette, hogy a végsőkig elmennek a külföldről pénzelt NGO-k átláthatóságát célzó törvény elfogadása ellenében.

Anarchista forgatókönyvre épülhet fel a mozgalom

A Soros-szervezetek forgatókönyve annak az anarchista stratégiának a mintájára készült, melyet a spekuláns hálózata már évek óta használ: ez Saul Alinsky értekezése a kormányok megbuktatásáról, amely olyan módszereket mutat be, amelyek segítségével választások nélkül is el lehet érni a kormányváltást.

A módszer a provokációra épül, a törvényesség határán, vagy azon túl mozgó akciókra, illetve ezek következtében a mártíromságra, amit Gulyás Márton Sándor-palotánál bemutatott festékdobálós akciója és őrizetbe vétele is tökéletesen szemléltet. A lumpen, vagy a naiv tömeget megállás nélkül hergelik egymás utáni akciókkal, nem engedik, hogy a tömeg figyelme elterelődjön, hiszen ugrásra készen kell várniuk a mozgalom menetrendjéhez. Így válhatnak kulcsfontosságú eszközzé a kormányzat megdöntésében.

Az aggasztó jelek alapján, tehát nem alaptalan, hogy a választások előtt újabb akciókra számíthatunk a Soros Györgyhöz köthető szervezetektől, melyek a jogállamiság határainak feszegetése közben, akár az erőszakos cselekedetektől sem riadnának vissza. Ezzel persze csak a Sorossal jó kapcsolatot ápoló baloldal profitálna, amelynek a közvélemény kutatások szerint nem sok esélye van hagyományos úton győzedelmeskedni a jövő évi választásokon.