CCleaner-t használ? Ellenőrizze a verziót, lehet, hogy azonnal törölni kell

 

2,3 millió CCleaner-felhasználónak nyomban el kell távolítania a közismert rendszer-karbantartót, ugyanis kiderült, hogy a szoftver két változata is kártevővel fertőzte meg a számítógépeket.

Az Androbit írja a Reuters nyomán, hogy több mint 130 millió felhasználóval rendelkező CCleaner fejlesztőcégét felvásárló Avast derített fényt kibertámadásra.

Ennek során egy vagy több ismeretlen elkövető behatolt az alkalmazást fejlesztő Piriform rendszerébe, eljutott a fejlesztőkörnyezetig, majd kártevővel fertőzte meg a szoftver két változatát, a CCleaner és a CCleaner Cloud egy-egy verzióját.

Az eset még augusztusban történt, és egészen pontosan a CCleaner v5.33.6162, valamint a CCleaner Cloud v1.07.3191 verziókat érinti, így aki ezek valamelyikét használja, sürgősen távolítsa el a szoftvert és telepítse újra a hivatalos weboldalról beszerezhető legfrissebb kiadással.

A frissítés nem elegendő, teljes csere szükséges!

CCleaner

Az eset egy újabb (és egyben sokadik) példája annak, hogy még az óvatosság sem elegendő a biztonsághoz, hiszen manapság már hivatalosnak tűnő levelekben, az ismerőseink üzenetében, népszerű weboldalak online reklámjaiban és a szoftverek hivatalos weboldalain is rejtőzhetnek olyan kártevők, amik bankkártya-adatokat lopnak, rabul ejtik fájljainkat és kiszivárogtatják legféltettebb titkainkat, valamint fotóinkat.

Az ilyen típusú támadásokkal szemben már az ingyenes antivírusok is nyújtanak egy bizonyos szintű védelmet, a fizetős megoldások használata mellett pedig már majdnem nyugodtak is lehetünk.