Kósa: Ne a Soros Györgyök döntsék el a sorsunkat

 

Az Európai Bíróság határozatának nincs kivitelezhető része. A kvótadöntés a kitűzött szeptember végi határidőig végrehajthatatlan – mondta a Figyelő című hetilapnak Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője, akit Orbán Viktor tárca nélküli miniszternek kért fel a Modern városok program koordinálására.

Kósa Lajos az interjúban úgy fogalmazott: kettős tétje van a választásoknak. Szerinte egyrészt az, hogy meg tudják-e védeni az országot az illegális bevándorlóktól és a migránsoktól, és az, hogy  képesek-e megóvni azokat az eredményeket, amelyeket 2010 óta a magyarokkal közösen ért el a Fidesz.

Kijelenti: 2010-ben Görögország szintjén álltunk, közvetlen csődhelyzetben, a szocialisták az országot romhalmazként hagyták hátra, de ma már számos gazdasági és társadalmi mutató tekintetében az uniós tagállamok ranglistájának az élmezőnyében helyezkedünk el.

Készen állnak a kormánypártok az újabb győzelemre

Szerinte Magyarország számára nincs túl sok alternatíva: amennyiben a Fidesz–KDNP győz, folytatják a családok további erősítését, a költségvetés egyensúlyban tartását, az államadósság és az adók csökkentését. Emellett figyelmet fordítanak a teljes foglalkoztatás megvalósítására, stabilizálni fogják a nyugdíjrendszert, emelni a nyugdíjakat.

Céljuk a magyar gazdaság versenyképességének erősítése, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra, és továbbra is a közbiztonság javítása és az ország megvédése mellett állnak a kormánypártok.

A folytatásban elmondta: szeretnénk tovább javítani az oktatási és az egészségügyi rendszer helyzetét, s folytatnánk azokat a béremelési programokat, amelyeknek mindnyájan a tanúi lehettünk az utóbbi években.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett üléséről Velencén 2017. szeptember 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén Velencén 2017. szeptember 14-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Szerinte bizonytalan, hogy az ellenzéktől mire lehet számítani, ezért mindenkit arra szólított fel, hogy játsszon el a gondolattal, hogy „mi lenne, ha az országot a Molnár Gyula, Botka László, Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc, Juhász Péter, Fekete-Győr András és Szél Bernadett fémjelezte csapat irányítaná…”.

Kijelentette: minden választókerületben készen állnak a megmérettetésre a Fidesz-KDNP jelöltjei, részükről akár már „holnap” is lehetnének az országgyűlési választások.  Ezt, mint elmondta, nem csak arra alapozza, hogy a felmérésekben rendre az első helyen végeznek, hanem arra is, hogy az országos szervezetük sokkal erősebb, mint 2014-ben volt.

Önkritikát is megfogalmazott az interjúban Kósa Lajos: szerinte a kormánypártokban is emberek politizálnak, akik hibázhatnak, amelyekből viszont lényeges, hogy tanuljanak és javítsanak. Hiszen, jelentette ki, amíg a választásokat a magyar nép dönti el, velük kell „jóban lenni”, nem a bankárok, az uniós bürokraták vagy a tőzsdespekulánsok kegyeit kell keresni.

Kósa Lajos szerint ezért szerencse, hogy egyelőre nem „Soros Györgyök” döntik el az íróasztal mögül, hogy mi legyen Magyarországon, hanem a magyarok, és kiemelte: azt nagyon tudják sajnálni, akinek nem tetszik, hogy a válságkezelés árát a multicégeknek, a bankoknak is viselniük kell, nem csak a nyugdíjasoknak vagy a bérből és fizetésből élőknek.

Pártja politikai ars poeticáját úgy összegezte: „együtt sírunk, együtt nevetünk”.

Nem Lehet Más Ron Werber

Az ellenzékkel kapcsolatban megjegyezte: Magyarországon a baloldali kormányok a koncepciótlanságukat és a folyamatos konfliktuskerülésüket előszeretettel tüntették fel körültekintésnek és megfontoltságnak, szerinte ezért zavarja őket az, hogy a Fidesz és a KDNP tudják, mit csinálnak, hosszú távú elképzeléseik vannak, és azokat határozottan képviselik is.

Kijelentette: sokkal jobb egy határozott kormány, „mint egy teszetosza”, a „merjünk kicsi lenni” elv alkalmazásából egyébként már kapott ízelítőt az ország évtizedeken át. Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki oldalon újra feltűnt Ron Werber, elmondta, szerinte ez is azt igazolja, hogy 2013 után újra kiderült, mégsem lehet más a politika.

Kvóta: orwelli gondolat vált valóssággá

Az Európai Bíróság nem adott igazat Magyarországnak az uniós kvótahatározat elleni beadvány ügyében, derült ki szeptember 6-án.

Kósa Lajos szerint ezzel pedig nyilvánvalóvá vált az az orwelli gondolat az EU-ban, hogy az egyenlők között vannak egyenlőbbek., hiszen – mint emlékeztetett – a kvótadöntést azon az alapon támadta meg Budapest, hogy az Európai Bizottság jelentősen túlterjeszkedett a hatáskörén, hiszen e testületnek senki sem adott felhatalmazást arra, hogy felülírja az Európai Tanács határozatát.

A közelmúlt kereszteltűntetési kísérleteivel párhuzamot vonva feltette a kérdést: ma a kvótadöntést hozzák meg így, holnap azt, hogy a magyar címerben a koronáról le kell venni a keresztet, mert az zavarhatja úgymond mások érzékenységét? Hozzátette: a döntéssel együtt egyébként a bíróság elismerte, hogy Brüsszel megsértette az eljárásjogot.

Azonban nincs sok teendő ezzel, jelentette ki, ugyanis a bíróság döntése valójában nem jelent semmit, hiszen a határozatnak nincs elvégezhető része, ugyanis a kvótadöntés a kitűzött szeptember végi határidőig végrehajthatatlan, nem csak Magyarország számára,hiszen azt mások sem hajtották végre.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellen folyamatban van egy kötelezettségszegési eljárás kvótaügyben, úgy nyilatkozott: ennek a végén derül ki, hogy mit kell csinálnunk, ez viszont jövő tavaszig is eltarthat.

Még veszélyes játék a magyar euró

Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a jövő többsebességes Európájával szemben a jelen EU-ja már többszintű, az eurót használó államok belső csoportot alkotnak, mint ahogy a schengeni határ részesei is.

Kósa Lajos szerint Budapest azt szeretné, ha a nagy tagországok parancsuralmi Európája nem épülne fel, hanem helyette olyan közösség alakulna ki, amelyben minden állam saját maga döntheti el, hogy mely közös szervezethez csatlakozik, így Magyarország mondja meg, akar-e az eurózónához tartozni.

Igaz, teszi hozzá, ameddig a magyar gazdaság teljesítmény nem éri el az európai átlag 80-85 százalékát, a hazai jövedelmi viszonyok és a versenyképesség elmarad a kívánt szinttől, semmi esetre sem áll érdekében a magyar kormánynak bevezetnie az eurót. Szerinte veszélyes játékot űznek azok, akik az euró mostani bevezetése mellett kardoskodnak.

Modern Városok Program: kormányfői felkérés

Új feladatáról így beszélt a nagyobbik kormánypárt leköszönő frakcióvezetője: a miniszterelnök kérte fel a munkára, ő pedig igent mondott.

Mint ismertette, a program az ország legnagyobb fejlesztési projektje, feladata tárca nélküli miniszterként a mintegy 3400 milliárd forintnyi korszerűsítésnek az irányítása, koordinációja lesz. (A frakció élén Gulyás Gergely, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke követi – a szerk.)

Azzal kapcsolatban, hogy miként fog kinézni a munkája, a következőket válaszolta a Figyelő interjújában: a kormánynak önálló tagjaként sok munkája lesz, ezért valószínűleg nagyobb csapattal fog dolgozni, mint a kabinet másik tárca nélküli minisztere, a paksi bővítés felügyeletével megbízott Süli János.

A teljes interjú itt olvasható!