Felmérés: szeretjük a romantikát, de inkább titkosan

 

Tízből négy szállásadónál fordult már elő, hogy gyors romantikára vágyó vendége csupán néhány órára akart nála szállást foglalni, derült ki a Szállás.hu legfrissebb, nem reprezentatív felméréséből. A hirado.hu-nak eljuttatott kutatás, ami augusztus vége és szeptember eleje között online kérdőívvel készült, kiderült, hogy a titkos légyottra vágyók 90%-a – többnyire a lebukástól félve – a kisebb vendégforgalommal rendelkező szálláshely-típusokat részesíti előnyben. Ezek azonban különféle módszerekkel igyekeznek távol tartani a nem teljesen profiljukba vágó vendégkört.Főként a 31-50 éves korosztály él a „rövid foglalások” lehetőségével – derült ki a Szállás.hu adataiból.

Nem ritkák a titkos légyottok, hiszen  tízből négy szállásadónál próbálkoztak már be rövid foglalással, egyharmaduknál ráadásul havi rendszerességgel megtörténik ilyen jellegű foglalás, de vannak természetesen olyanok is, akiknél hetente jelentkeznek a titkos légyottra vágyók.

Egy alkalmazott igazítja meg az ágyneműt egy panzióban. Fotónk illusztráció! MTI Fotó

A rövid foglalások közel fele 5 óránál kevesebb időre szól, ezen belül a 2 órás időtartam a legelterjedtebb – derült ki a felmérésből.

A nem reprezentatív felmérést készítő Szállás.hu-nál már javában zajlik az Év Szállása verseny, ennek alkalmából készítették az augusztus vége és szeptember eleje között online felmérésüket, amelyből az is kiderült számukra, hogy az üzemeltetők többsége igyekszik kivédeni az ilyen típusú megkereséseket.

Főleg úgy, ismertetik, hogy a foglalás feltételeinél megszab egy minimum időtartamot, ami jellemzően egy vagy két éjszaka.

Kiderült az is, hogy a titkos randevúzás különösen a 31-50 éves korosztály körében elterjedt, az ilyen típusú foglalások több mint kétharmadát ők adják. Előfordult már azonban kirívó eset is, az egyik szállásadó ugyanis arról számolt be, hogy egy alkalommal egy 68 éves úr érkezett hasonló korú partnerével romantikázni.

Apartman, panzió, vendégház – a lopott órák népszerűi helyei

Természetesen a  lebukás veszélye miatt kerülik a 4-5 csillagos szállodákat, hoteleket a titkos légyottokra vágyók, helyettük inkább leggyakrabban apartman (45,7%) vagy panzió, vendégház (44,8%) típusú szálláshelyet választunk, hiszen itt számukra kellő feltételek biztosítottak a teljes inkognitóhoz.

„Ilyen kényes szituációban igyekeznek elővigyázatosak lenni a vendégek, nehogy egy nem várt ismerős tetten érje őket” – idézte a közlemény Mészáros Juditot, a Szallas.hu marketingmenedzserét.

A romantikázni vágyó vendégeknek általában nincsenek túlzó igényeik, mindössze diszkréciót várnak a személyzettől. „A láthatatlanság a legtöbb vendég számára fontos, ezért foglaláskor sokaknak szempont az eldugott parkolási lehetőség” – magyarázta Mészáros Judit. Akad azonban olyan szállóvendég is, aki behűtött alkoholt vagy éppen befűtött szobát kér a szolgáltatás mellé.

Gyakran előfordul az, hogy a heves, sietős távozás során ott marad ez-az: a legtöbbször fehérneműre és valamilyen szexuális segédeszközre bukkan ilyenkor a takarító a szobában. Bár a szállásadók mindent megtesznek a diszkréció érdekében, húszból egy mégis volt már szemtanú egy-egy lebukás során.