Soros évekkel ezelőtt elkezdett „megágyazni” a migránsoknak Magyarországon

 

A balliberális pártok összefogására az elmúlt években létrejött nagyobb szerveződések feladatában és finanszírozásában felfedezhető közös pontokra hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Már a 2014-es választási évben – amely egyben volt a parlamenti, az önkormányzati és az EP-választások éve – majdnem nyolcmillió dollárt, vagyis közel kétmilliárd forintot költött olyan projektekre Soros György amerikai milliárdos, amelyek részben vagy egészben hazánkat is érintették – írta a legutóbbi választási év jellemzőbb ellenzéki csoportosulásainak gazdasági hátteréről a hirado.hu megkeresésére Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Évekkel ezelőtt elkezdődött a migránspárti politikai vonal megerősítése

Ebben az esztendőben negyvennél is több Soros-projekt futott nálunk – hívta fel a figyelmet elemzésében Lomnici Zoltán, aki a projektek közül kiemelte a European Elections 2014-et. Lomnici szerint ebből jutott pénz például a 444.hu-t működtető Magyar Jeti Zrt., a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Transparency International és több más ellenzéki NGO (civilszervezet) kasszájába is, de ezeken túl Soros-támogatásban részesültek olyan balliberális elemzőintézetek, szervezetek és médiumok, amelyek alkalmasak voltak – már akkor – egy erősen migránspárti politikai irányvonal megalapozására illetve erősítésére.

Budapest, 2015. július 7. Gárdos Tódor, az Amnesty International Magyarország (AI) balkáni régióval foglalkozó kampányfelelőse, Jeney Orsolya, az AI igazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az AI által készített, a balkáni migrációs helyzetet ismertető jelentésről a budapesti Kőleves Vendéglőben 2015. július 7-én. MTI Fotó: Marjai János

Gárdos Tódor, az Amnesty International Magyarország (AI) balkáni régióval foglalkozó kampányfelelőse, Jeney Orsolya, az AI igazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az AI által készített, a balkáni migrációs helyzetet ismertető jelentésről a budapesti Kőleves Vendéglőben 2015. július 7-én. MTI Fotó: Marjai János

Beszédes volt az Összefogás-lista

Mindezeken túl – utalt Lomnici a kifejezetten politikai vonalra – a 2014-es balliberális választási összefogás, a közös lista létrehozása mögött is felfedezhető volt a Soros-hatás. Ezt „jól mutatja az is, hogy Soros-finanszírozott pártok emberei, illetve korábban Soros-pénzelt NGO-knál dolgozó politikusok is felkerültek az Összefogás-lista élmezőnyébe” – fogalmazott.

Mint ismeretes, az említett Összefogás országos listájának 2. helyén álló Bajnai Gordon által 2010-ben létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány Soros-pénzekkel tartja fenn magát; az 5. helyen szereplő Szabó Tímea pedig négy évig volt a Helsinki Bizottság munkatársa.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője (beszél), Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke (takarásban), Móricz Eszter, a kormányváltó erők helyi képviselőjelöltje, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke (b-j) az ötpárti ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján, az újpalotai vásárcsarnoknál 2014. április 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője (beszél), Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke (takarásban), Móricz Eszter, a kormányváltó erők helyi képviselőjelöltje, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke (b-j) az ötpárti ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján, az újpalotai vásárcsarnoknál 2014. április 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Botka László 2002-es szegedi polgármesteri győzelmét, hatalomra jutását is támogatta Soros György – jelentette ki Lomnici Zoltán, kiemelve, hogy az amerikai milliárdos Csapó Balázs korábbi MDF- és Fidesz-tag kampányát pénzelte Csapó egyesületén keresztül, amely így jelentős számú jobboldali szavazót „szívott el” az akkori fideszes jelölt Balogh Elemértől. Botka nem mellékesen a 6. helyet kapta meg a 2014-es Összefogás-listán – jelenleg pedig MSZP-s kormányfőjelölt.

Gyurcsány már 2006-ban bírta Soros támogatását

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök Demokratikus Koalíciója kezdetektől az összefogást sürgette, ezzel is Soros György törekvését megjelenítve. A szerveződés 2014 elején csatlakozott az Összefogás pártszövetséghez.

Már Gyurcsány 2006-os megválasztásában is támogatói szereppel bírt az amerikai milliárdos – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász, aki arra is kitért, hogy a nemzetközi DEMOS magyarországi kirendeltsége a Nyílt Társadalom Alapítványtól (Open Society Foundations) 35 millió forint értékű támogatást kapott a kampányban.

Budapest, 2009. február 12. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél a Magyar Tudományos Akadémián, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkelezők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a DEMOS Magyarország Alapítvány közös konferenciáján, melyet Hogyan tovább a pénzügyi szféra szabályozásában? címmel rendeztek meg, a kormányzat, a pénz- és tőkepiac, valamint a politika szereplőinek részvételével. MTI Fotó: Soós Lajos

Budapest, 2009. február 12. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél a Magyar Tudományos Akadémián, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkelezők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a DEMOS Magyarország Alapítvány közös konferenciáján, melyet Hogyan tovább a pénzügyi szféra szabályozásában? címmel rendeztek meg, a kormányzat, a pénz- és tőkepiac, valamint a politika szereplőinek részvételével. MTI Fotó: Soós Lajos

Mindezt összefoglalva kijelenthető, hogy a baloldal vezéregyéniségei – soroljuk ide Gyurcsány Ferencet, Botka Lászlót és Bajnai Gordont – a Soros-terv potenciális végrehajtói.

A CEU-s tüntetéseken bukkant fel az új „reformer” 

A Közös Ország Mozgalom Agórájának szeptember 1-jei megnyitóján részt vett az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt, a Liberálisok, a Moma és a Momentum képviselője is.

Gulyás Márton neve a Soros-féle CEU-s tüntetések idején került be a köztudatba. A fiatalember csakhamar magáévá tette és hirdette a választási rendszer reformjának szükségességét, amelynek támogatására nemrégiben elindította a Közös Ország Mozgalmat, és jelenleg az egyeztetésekre létrehozott Agóra „közösségi térrel” igyekszik összeboronálni a baloldali erőket, amivel ismét csak a Soros által kívánt ellenzéki összefogásnak igyekszik lökést adni – jelentette ki Lomnici Zoltán.

A cél – sommázta az alkotmányjogász – közösnek látszik a baloldalon: radikális fordulatot akarnak a „nyitott társadalom” jegyében, és ennek érdekében valamennyi szervezeti hátteret és új kezdeményezést e mögé kell összpontosítani.